HLA PHUAHTHIAM SIAMLIANA

 

Thuhmahruai: Titi Khawchang Blog ka siam tirh a, ka rilrua awm ber chu, Mizo Thu leh Hla lam kaihhnawih internet lama hmuh tur awmlo lutuk chu tlema ka lo tih zia awm theih takin tih a ni a. Ka blog post tam zawk chu, Literature lam kaihhnawih a ni a. Literature lam nilo pawh ka hma tel tho a.

Ka Thianpa Lalengzuala zarah, Blog ngawta tawp loin, Domain ka han lei a, web hosting thlengin kan han buaipui a. Titi Khawchang Blog mai niloin, Titi Khawchang website a lo ni ta hial a ni. Chutiang chuan, Kum hnih emaw chu kan lo kalpui ve ta reng mai.

Tun tumah hian, Hla phuahthiam Siamliana chanchin kan sawi dawn a ni. Tripura lama awm a ni a. Siamliana hi Tlangsang khua mi a ni.

TRIPURA LEH MIZORAM

1871 hmalam kha chuan, British hoin Tripura leh Mizoram inrinna atan hian, Dhalleswar lui (Sairang) an ring thin a. 1872 na Vailen Vawikhatna hnu atang khan, Longai Lui (Langkaih) lamah British ho khan an sawn thla ta a. 1874 khan he ramri hi pawm ngheh a ni a. Tripura reng lal kha Mizo lal te’n an run nasat thin avangin chumi dan na atana an tih chu a ni. Hemi hnu lam hi chuan, Tripura run chu an basan ta deuh a ni awm e.

Tripura ramah hian Hmasang atangin mizo hnathlahte an lo khawsa tawh thin a. Chulam erawh chu, sawi thui lo mai ila. A thlang tla hmasa te nilo pawh, British hoin Mizoram an awp hnuah pawh pem an awm ve reng bawk a ni.

Hetiang ka han sawi lan kherna pakhat pawh a chanchin kan sawi tur Siamliana pawh hi Tripura mi chu a ni na a, Mizoram atanga chhuk thla zinga mi a ni.

1904 khan Serhmun atangin Suakpuilala fapa Dokhuma chu a khuate zin 150 nen Reng ram an lut thla a. Zampui leh Sakhan kal pelin, Darlawng phaiah Hmuntha khua an din a. Heng zingah hian Siamliana te chhung pawh an tel ve a, kum 10 mi a ni tawh a. Kum 6 hnu lekah hri leng vangin Zampui tlang lam an chuan leh a, Hmawngchuan Khua (1910), Behliangchhip Khua (1915), Vanghmun Khua (1920), Hnunpui Khua (1924) leh Tlaksih khua (an dinkum ka hre lo) an din a. Kum 1912 khan Bunghmun atangin Hrangvuanga hoin Kristian in 70 chu zampui Tlanga Phuldungsei hmunah an chhuk a. 1915 khan Tlangsang khua an din a. He mite vang hian, Dokhuma khua, Behliangchhipah Kristian an lo awm ve ta zel a ni.

Heng Kristian te kilkawi tur hian, HK Bawihchhuaka fapa HK Dohnuna kha a chhuk a. Tlangsang khua atang hian a enkawl ta a ni.

1913 Zoram harhna kha chuan, a la nuai lo a ni mai thei a, 1919 harhna kha chuan a nuai tawh a. 1919 harhna khan hla phuahthiam ropui tak tak a hring a, Patea, Kamlala, VZ Huala, Taivela, Zasiama, Thanhera, Siamliana te ho kha.

1919 harhna khan Tripura mizo fate zingah pawh hla phuah thiam a hring nual a. Siamliana (Tlangsang), Laiaii (Zopui), Liana (Bawng ram tirhkoh), Zaliankhawli (Mauro), Suakthuama (Tlangsang) te.

SIAMLIANA CHU: Siamliana hi 1894-ah a piang a. A pa chu Kairum a ni a, Kairuma hi chenkual Lal hnuhnung ber a ni. A nu hi Rochhingpuii a ni, Kum 1 lek a nihin a pain a thih san a, a nu pawh kum 5 mi a nihin a thi ve leh a. A u Lalthantluangi choin an khawsa pui tling ve ta mai bawk a.

1931 khan Thingtam vangin Tlangsang atangin Kawrthahah an pem a. Hetah hian Kohhran Upa atana thlan a ni. Kum 6 an awm hnuin, Vaisamah, Mamit bulah a pem leh a. Chu chu Tlangsang atangin Ni hnih kal a ni.

Kum 1927 khan natakin a dam lo a. A thenawm te’n an kan nak nak a. Thawklehkhatah che chang loin a mu ta vang vang a. A rawn tawng chhuah leh hmasak ber chu, “Vanram” tih a ni. A tawng chhunzawm lehnaah chuan, Angelin a chettlatna khua leh a chhehvel ka ti thim ang tia a rawn hrilh thu a puang a. He a thusawi hi an hre reng lem lo a. Kum 1962 May ni 16 chawhnu dark hat velah chuan Zampui tlang chhim lam chuan, thlang lam atanga khaw dur lo let but but mai hi an hmu ta a. Chu khawdur chu Zampui tlang a thlenin a invawrh chho a, ni  a khar a, khua a thim ta mup mup mai a. Thli a thaw hum hum a. Ran an chi ai a, ar an lawi a, laltin chhit a ngai ta hial a. A tirah chuan khaw dur satliahah an ngai a. A hnu lama an hriat leh dan chuan, Zampuiah pawh Phuldungsei leh Behliangchhip chauh a lo thim hi a lo ni a. Chhaklamah Mamit leh Vaisam vel a han thim leh bawk a. Siamliana thusawi kha an hre chhuak leh ta a, “Ka thih dawnin Angel ten khua an ti thim dawn” a tih tak kha maw le, an ti a. Khaw thim a han kiang a,

“Thihna tuifawn chuan  min hual vel a,

Thlan hruizen chuan min valh hnan thin;

Pathian tam tak ko mah ila, min chhang si lo,

Lalpa lo chu tunge ka kulhpui nghet?” titu Siamliana Chenkual chu, Thawhlehna ni ropui Nghak turin a lei taksa chu Kohhran hoten thlanah an zalh ta a ni.

SIAMLIANA HLATE:

A hla phuah hun chhung hi 1921  atanga 1944 September inkar niin a lang a. A hla phuah hmasak ber chu.Ani chu an hnenah a awm a, tih a ni a, a hnuhnung ber chu Doral a zual maw? Tih a ni. Hriat theih chinah hla 28 a phuah a, a hla thu hmuh theiha awm chin hi hla 26 a ni.

A hlate zingah hian, “Ani chu an hnenah a awm a” “Enru, an khaikang hmelmate’n” tih leh “Van hmun ropui pelin” tihte hi kan hriatlar ho an ni awm e.

Zairemthanga, Behliangchhip-in Chiang taka Siamliana chanchin a lo chhinchhiah a zarah Siamliana chungchang hi chipchiar zawkin kan hre thei a. Siamliana’n a hla hmasa ber a phuah dan hi, Zairemthanga sawi dan ang ngei hian I han ngaithla teh ang.

“ Kum 1921 October thla khan Fianrial tawngtai turin a kal a. Hla phuahtu a nih tur hi hriatna a nei a. He fianrial tawngtaina a neih atang chiah hian a rilru a lo danglam tan a, a lung a leng ta hle mai a. Chuta tang chuan, amahin a tla fal ta fo a. Amahin a sawi dan chuan, Thupuan bu hi tunhma pawhin a lo chhiar fo a. Mahse, hemi tuka a chhiar leh chuan, hlaah siamah a it ta tlat mai a. Thupuan bu pum hi hla a siam theih niin a hmu a…” Hetih lai hian, harhna athleng chho a. Hlim takin krismas an hmang a. Rev. HK Dohnuna’n “Lalpa Thlarau kan hnenah a awm a, A mite min ensan lo ang, thlarau tuihalte chuan, nunna tuikhur ami a thlawnin I in ang u” tia a puan thin chuan, a rilru a hneh hle mai a, Thupuan Bung 21:3-a, “Ani chu an hnenah a awm ang’ Anni chu A mite an ni anga” tih lai behchhan hian a hla hmasa ber, “Ani chu an hnenah a awm ang” tih chu a phuah ta a ni.

“Ka nihna in hria a, Siamliana irawma chhuak a ni lo a, Siamliana hmanga Pathian thiltih a ni” tia  hlate  chungchang sawitu Siamliana hi Reng ram ti eng tura tirh a ni a, Ramri daidan theih lohin a tisa leh a thlarau emaw, a hlate-ah pawh, kan ta tih theih vek turin a awm a. Siamliana chu kan zingah a awm tawh lo a, kan hmu leh hunt ur chu tlanna niah a ni ang.

“Misualte chu Krista zarah,

An leng ang, Chu ni tla seng lo ramah chuan,” a tih hmunah chuan, min lo nghak a ni.

 

BUDGET BAWK

2018 Union Budget chungchang kha chu kan sawi tawh a, khata kan sawi chin pawh kha a kim chang lo hle. Khami lam kha chu duhtawk hrih ila. Budget chungchang hrim hrim hi I han titi chhunzawm lawk teh ang.

1. EXPENDITURES AND RECEIPTS: Budget-ah hian hlawm hnih pawimawh tak a awm a. Chu chu Expenditure leh Receipts a ni. Plan leh Non-Plan Expenditure head a then thin kha, September, 2016 a Cabinet Meeting-in tih tawp a rel a, 2017 Budget atang kha chuan hman zui a ni ta lo a ni. Railway Budget a hranga pharh thin pawh, nikum atang khan tih tawp a ni bawk a, kum 92 zet an lo kalpui tawh chu an ti tawp a ni.

Expenditure hi Capital Expenditure leh Revenue Expenditure-ah then a ni a. Capital Expenditure chu ro tling thil kawng siamna te leh Loan puk rulhna atan te a hman a ni a. Revenue expenditure chu, Inrelbawlna leh Hlawh atana hman a ni thin.

Receipts pawh hi Capital Receipts leh Revenue Receipts-ah tho then a ni thin a. Capital Receipts chuan, ramchhung leh ram pawn atanga pawisa pukte, State sawrkarin an leiba an rulhna te, Sawrkarin Company a enkawl thinna a sumsen a tih tlem/tih bo (disinvestment) te te a huam a. Revenue Receipts chuan, chhiah atanga sum hmuhte, sawrkar enkawl company atanga a sum hmuh te leh Telecom license fee atanga a sum hmuh te (service provider ho atangin percentage bituk awmin chhiah lak a ni thin. Eg:-Airtel atangin an sum hmuh help atangin cheng chute zah chu an pe ang etc)

Heng hi Full Budget-a hmuh tur awm chin a ni a. 2018 Union Budget hi tun NDA sawrkara Full Budget hnuhnung ber a ni ang. Election kumah chuan, Election hmaa hman turin sum ruahmanna an pharh a, Vote on Account a pass a ni thin a. Sum hmuhna telloin a hmanna tur chauh pass a ni thin a ni.

2. FISCAL DEFICIT TARGET: Budget-ah hian thil pawimawh tak pakhat awm chu Fiscal Deficit target a ni a, Gross Domestic Product atangin za zelah (in percentage)-a chhut a ni thin.

Fiscal Deficit tih awmzia chu, Sawrkar sum hmuh leh hmanna inthlauhna a ni. Hetah hian Puk atanga sum hmuhna an chhiar tello thung.

3. BUDGET PHARH HUN: 2016 thleng kha chu, Budget an pharh hian, February chawlhkar hnuhnung berah an pharh thin a. 2017 atang chuan, Fenruary thla ni hmasa berah an pharh ta thin a ni.

Tun hma chuan, Tlai dar 5-ah Budget hi an pharh thin a. Yashwant Sinha hunlai atangin chawhma dar 11-ah Budget hi pharh a ni ta thin a ni.

February thla khera Budget an pharhna chhan chu, Sawrkar kum thar April thla atanga harsatna awm miahloa lo in peih hman a nih theihna turin a ni.

4. BUDGET RUAHMAN A NIH DAN: Budget Ruahmannaah hian a buaipuitu ber chu Finance Ministry an ni a, pa chanchang a an buaipui angai a ni. Sawrkar kumthar a lo thlen hma thla 6 velah, September-October thla velah Administrative Ministry hrang hrang (Home, HRD, Defence etc) hnenah Kum thara an sum hmantur ruahmanna te thehlut turin an ti a. An niin uluk ataka an lo ruahmana an thlir hnuah, Finance Minsitry-ah an theh lut a. An niin uluk takin an lo thlir a, administrative Ministry te nena ngaihdan inang lo an lo neih chuan Administrative Ministry lampang hian Union Cabinet-ah an theh lut a, anni thutlukna chu thu tawp a ni. Chumi hnu chuan, Finance Ministry chuan, sum hmanna tur chungchanga ruahmanna tawp an siam ta a. Sum hmanna tur mil hian hmuhna tur an ruahman leh a. Chhiah kaihhnawih thil a nih chuan, chhiah lam pang buaipuitute Central Board of Direct Taxes etc te nen an inrawn tlang thin. Budget an peih fel hnuah Cabinet hmaah an pharh a. Cabinet-in an pawm hnuin, Parliament-ah Budget hi pharh a ni ta thin a ni.

5. BUDGET HMAN THEIH A NIHNA TUR A KALKAWNG: Finance Minister chuan Budget a pharh rikngawt hian a hman nghal theih ngawt lo a. Paltlang tur tam tak a la nei a ni.

Finance Minister-in a pharh a a. Chumi hnuah sawi ho a ni. Parliament in hnihah sawi ho a ni a. hemi hian ni li ni nga chu a awh a. Chumi hnuah an han chawl a. An chawlh chhungin Parliamentary standing Committee hrang hrangin ministry hrang hrang sum hman duhdante chu an han thlir lehin, an zir chiang a. An thlirna chu an ziak a. Parliament in hnihah an thlen leh a. Parliamentary Standing Committee hi 17 a awm.

Departmental Standing Committee thlirna eng atang chuan, Demand for Grants (Sum hman phalna leh hman zat tur) chungchangah Vote an thlak ta thin a. Hemi Vote thlakna hi chu Lok Sabha chanpual liau liau a ni a, Rajya Sabha chuan an ti ve thei lo a, an sawiho ringawt thei a ni. Demand tin hi sawi ho a ni a. Sum hman tur ti tlem tur pawhin member ten an phut thei a. Chu chu ‘Cut Motion’ an ti. Cut Motion hi chi thum a awm leh a. Disapproval of Policy Cut Motion, Economy Cut Motion leh Token Cut Motion te.

Demand for Grants atana vote pek hun chhung hi ni 26 a ni.

Appropriation Bill pass leh a la ngai a, sum hman phalna tihna a ni mai. President-in a hming a sign hnuin, appropriation act a lo ni thin. Hemi hnu hian Finance Bill angina a kal leh a. Chu chu an pass hnuin Budget chu hman theih a lo ni ta a ni. Appropriation Bill hi chu sum hman phalna tiin sawi ila, Finance Bill hi chu hmuhna tura hmalak phalna tiin sawi ila a fiah mai awm e.

6. BUDGET TOBUL: Saptawng thumal hlui, ‘Bougett’ tih atanga lo kal a ni a. British Chancellor of Exchequer-in sawrkar kum thar lo awm tur atana pawisa hman tur ruahmanna a siamna lehkha khainan savun Ip a hmang thin a. Chumi sawina chu a ni a. Sum hman tur ruahmanna ziahna lehkha sawinana hman a ni chho ta a ni.

KHARNA: Chidambaram-a 1997 Budget kha, ‘Dream Budget’ an tih hial a ni a. Fak a hlawh em em laiin, reiloteah United Front sawrkar kha a tlu leh ta mai a. A nghawng tur tha ang pawhin a nghawng hman ta lo a ni. Economy lama thang tur chuan Politics lama ram dinhmun a ngheh hi a pawimawh em em a ni.

Mizote hian Budget hi kan ngaihven lo a. Kan hre lo a. Union Budget kan ngaihven lo hi chu thuhran ni se, State Budget kan ngaihven lo em em mai bawk a. Chumai a ni lo a, kan hre lo em em bawk. Politics ngaihven, tuipui, a chhunga cheng tam tak pawhin kan ngaihven lo a, kan hre tawk lo.

Sawrkar inrelbawl dan te, a kalphung te hi kan hriat ve angai. Sum leh pai a hlawk zawnga hmang turte, dan tha leh chhen fakawm siam a, kalpui turte chuan, helam inhmangten an hriat em em angai a. Intellectual te pawhin an ngaih ven angai a, Chanchinbu hlei hleiin an ngaih ven a, an hriat angai.

He’ng kan han sawi tak te hi a kim lo hle a. Ka sawi fiah thiam tawk lo bawk a. Chhiartuten kan lo tuipuina tura bul tanna te a nih tak mialin, thahnem ngaihna thilah thiam ang angin ka han sawi zau ve deuh a ni e.

(Kan ngaihdan kan sawi zui theih chuan a lawmawm hle ang)

2018 UNION BUDGET

February ni 1, 2018 hian Union Finance Minister Arun Jaitley chuan 2018 Union Budget a pharh.

Kumin Buget-in a hawi ber chu, Agriculture leh Health Care lam a ni. GST council hnuaiah Indirect Tax chu a awm avangtin nghawng a nei hran lutuk tawh lo anga, Direct Tax lamah erawh chuan nghawng a nei nual tura ngaih a ni thung.
Kumin Buget hi Loneitute, Health Care lam buaipuitute, Transport Company, Consumer Company, Tlereuh zuar (jewellers) etc ten an hlawkpui tura ngaih a ni a. Apple, Samsung, Bond Investor, Financial sector, defence sector te tan a hlawklo deuh thung turah ngaih a ni.

Ujjwala Yojna Scheme kaltlangin hmeichhe retheite tan a thlawnin gas connection vaibelchhe riat pek a ni dawn. Flagship Programme thar National Healthcare Protection Scheme siam thar a ni a, Health insurance Rs nuaih nga thlenga chhungtin tuam thei tur duan thar a ni bawk. He National Healthcare Protection Scheme hian, chhungkaw rethei zual vaibelchhe 10 a huam dawn a ni. Hei hi khawvela Health Care Scheme lian ber a ni. Agriculture market tih changtlunna atan Rs vaibelchhe sanghnih dah hran a ni bawk. Saubhagya Yojana hnuaiah Power Connection hi a thlawnin vaibelchhe li pek chhuah a ni bawk ang.
Mahatma Gandhi Piancham lawmna turin Rs Vaibelchhe 150 dah hran a ni.

President hlawh tihpun a ni a, Rs Nuaih nga a hlawh tawh dawn a, Vice President-in Nuiah li, Governor-in nuaih thum leh singnga an hlawh ang.

Smart City Programme hnuaiah khawpui 99 thlan chhuah a ni a. Senso atan Rs 2.09 lakh Crore dahhran a ni. Digital India Programme atan Cheng vaibelchhe sangthum sawmsarih Pathum dah hran a ni. Telecom Infratructure lamah Rs 10,000 Crore dah hran a ni.

Zirna lamah pawh ruahmanna engemawzah pharh a ni a. Pre-nursery atanga Class 12 thlenga hmun khata dah tumna te, Zirtirtute atana Integrated B.ed Programme te leh Blackboard kal san a, Digital Board-a zuan luh tumna te pawh budget-ah hian a tel a ni.

Government Medical College 24 din thar tum a ni a. Parliamentary Constituency pathumin Medical College pakhat zel an intawm theihna turin ruahmanna siam a ni.

National Livelihood Mission tan Rs. 5,750 crore dah a ni a, Rs. 2,600 crore chu groundwater irrigation scheme a tan dah hran a ni bawk.

Finance Minister chuan, Agriculture leh Rural Economy chu kumin Budget-in a thlir ber a nih thu a sawi a. Chunglamah hian chu lam hawi chu tlem a zawng kan sawi tawh a. Minimum Support Price (thlai leh loneih atanga thar chhuah tlawm thut loneituten an tawrhna tur laka venna) pawh tih pun a ni a. A let khat leh a chanve a tihpun a ni. Organic Farming lampang uar tum a ni bawk. Mau lam thilsiam chhuahna tih hmasawnna turin Cheng vaibelchhe 1290 zet dah hran a ni bawk.

2022 chuan, loneitute sum lakluh hi a leta a pun theihnan ruahmanna an siam thu, Finance Minister chuan a sawi bawk.

Hlawhnei(salaried employee) te tha thawh pawh Budget hian a tarlang (recognise) a. Chhiah an pek zat ringawt pawh Rs 1.44 Lakh Crore a ni.

Tun NDA sawrkarah hian Indian Economy thanna chu, 7.5 Percent a ni a. USD 2.5 Trillion Economy a ni ta bawk a, Khawvela Economy lian pasarihna a ni a, “Pangana-a kai thuai kan tum a ni” tiin Finance Minister chuan a sawi bawk.

Continue reading 2018 UNION BUDGET