THINGSERH REVIEW -F. Lalzuithanga

Lehkhabu hming: THINGSERH
(Ram leh Hnam Din Chhuahna)

Edition : 1st Edition, 2020

Review-tu: F. Lalzuithanga

Khuh Hawn Nan

Pi Pute ‘Thing Serh’ leh Rochana ‘Thingserh’

‘Thing serh sat’ tih țawngkam hi kan hre fo va; ram leh hnam khawih thil thleng eng emaw a awm changin pawl leh mi malin kan lam ri leh fo țhin a. Pi pute thing serh leh Rochana Thingserh hian eng nge inanna leh inzawmna a neih a, ‘Thingserh’ emaw ‘Thing serh sat’ tih chu eng nge a awmzia chiah tih chu he lehkhabu thuhma lamah a sawi fiahna kan hmu a.
C. Lianthanga ‘Hmanlai Mizo Nun’ bua a ziak dan leh he lehkhabu thuhma lama sawi dan hi a inzul viau mai a.VL Siama leh B.Lalthangliana te, mi dang dang pawhin an ziak nual a. Ral lu lam nia Mual laia Thing phun a nih si chuan, C.Lianthangan tu ma en an phal lo ti mah se an phunna hmun hi a ualau riau mai si a, a sattu chu en phal lo mah se hmuh chu an awl viau lo maw te ka ti mai mai☺☺☺James Dokhuma sawi danin, Thing serh atan hian Thingsia an hmang tlangpui a, a awm loh chuan thingthiang pawh an hmang bawk a ni awm e.
Eng thing pawh lo hmang se, a pawimawh ber chu lal leh ram chhan a, khawtlang tana nun thapa inpe ngam te aiawh (symbol) a nihna hi a ni a. Chu concept tak chu he lehkhabu kawmah hian a kawm duangtu hian a rawn hmang a. 8 symbol emaw mi tam zawkin kan tih tur hi INFINITY symbol a lo ni a. Thing serh conceptual image, a abstract idea taka chu tawp lova inpumpekna, chin nei lova inpumpekna nun kha a nih avangin he Infinity symbol hi thingsia leh thingthiang aiah hman a lo ni ta zawk a.
Ngunthluk taka chhiar chhuah hnua kil hrang hrang hrang aţanga thlirin, Thingserh symbol atana Infinity symbol an hmang daih hi a rilin a pui riauva hriatna ka nei a; a bu chhung leh a thu hawi leh he lehkhabuin min thlenpui a tum ram pawh hi a fiah kuarin zu hre teh tlat a maw le…

Thubelh: Tawkthiala, Tawkhuaisena kha chuan muala an thing serh phun chu kik kerh duh tawk mai lovin a fik hmawk e tih a ni a.
Thing serh sah chin dan hi tun hnu Țiau lui kan hnua kan chin chauh a nih a rinawm bawk… a chhan leh vang erawh ka source hi lehkhabu pakhatah chauh ka la hmuh avangin ka sawi chiang ngam lo thung…

Thlirna:

Ram leh Hnam Hmangaihtute tana Sah Tur
THINGSERH-Ram leh Hnam Din Chhuahna

“Ram leh hnam din chhuahna tur chuan RILRU FIM kan put a, HRIATNA THUK kan neih a. RINAWM leh DIK taka kan awm a ngai” tiin F.Vanlalrochana hian thil pali pawimawh tak tak tar langin chumi lam hawi chuan he a lehkhabu THINGSERH pawh hi a ziak a ni.

Ram leh hnam din chhuahna tur kawngah rilru fim puta thil ngaihtuahna thiam turin hriatna thuk leh ril tak kan neih a ngai a. Chuta tana kawng hnai leh awlsam ber chu lehkhabu țha chhiar a ni. ‘Hriatna hi chakna’ tih thufing awmsa kha belh hlek ta ila, hriatna hi huaisenna a ni tiin. A chhan chu ram leh hnam tana rinawm leh dik taka awma thil ti tur chuan huaisen a ngai a; a hmun leh huna huaisenna dik nei thei tur chuan hriatna dik leh thuk kan neih a ngai bawk.

Chutichuan, Rochanan Ram leh Hnam din chhuahna tura THINGSERH a phun hi, lang thei lama kik kerh kerh duh tawk mai lova fik hmawk hmawk duh tur tan pawh pawngpaw basa ngam a, haw haw leh inhrosa chunga a huhoa va pana sah mai tur chi ni lovin, chhungril lama chakna nei hmasa tura mite buatsaihna leh chutianga ‘chhungril chakna’ kan neih theih nana “Khawthlir leh hmathlir min siamsak thei tur chi, tha thar min pe thei tur chi chu ni mah se inzirtirna lam erawh a ni lo a, ‘Ti rawh, Ti suh’ tia infuihna bu a ni lo…rilru sukthlek dik neih theihna tur khawp, țang țeuhva chhiar ngai ni si lo a ni” he THINGSERH hi!

Pu Hruaitea (Lalhruaitluanga Chawngte) thuhma lama sawi angin, ram leh hnam din chhuahna tura mi ropuite chanchin ziahna bu a ni ngawt lo va; mi ropuite (leh ropuia ngaih lohte thlengin) chanchin ropui tak tak erawh tar lan a ni thung. Phek 227+xv a chhah, cheng 300 man, a kawm hma lam pawh a pawng chi ngata chhut; a paper quality lah Mizoram tualchhung bik offset lamin an la hman ve ngai loh paper uk, zang hui mai, ar awp lai chawi ang deuh a ni a. Mizo țawnga chhuak lehkhabu kan hmuh leh hriat, neih ve phak chinah hetiang anga paper quality țha hmanga chhut hi a la awm lo em aw, tih mai tur a ni a. Tun hnai mai aţanga Publishing House thar kan hmelhriat, kum rei lo te hnua Zoram khawvel la al thei tura beisei leh rin ngam tur FRASER MEDIA & PUBLICATION kut chhuak lehkhabu a ni bawk! (Mizorama chhut-khawl hmasa ber laluttu Zosap Pu Fraser hming chawia phuah a ni awm e).

A ziaktupa lamah peng kawi lawk ang. Ku Rochana hian kumin 2020 bik hian thil thar, mi la tih ngai loh țha fe fe a rawn ti chhuak nual mai a. Trend-setter ni mai awma mawi, a Man of Idea tih tur chi ni hialin ka hre țhin… Pahnih khat chauh sawi ila. Pakhat chu Mizo thu leh hlaa kan la neih loh (Chawngduma Hla Sei te, Taitesena tih C.Lalkhawliana phuah te kha chu a hrana a bua khawr a ni hran lo a) Poetry mal bu khata a khawrpum PATHIAN ZAWNNA tih kha a ni a. A hard-copy a siam hmain E-book hi a hralh hnem fu bawk, Rs. 10 man lai kha nia☺☺ A pahnihna chu, tuna a lehkhabu hi a ni leh a. A bu chhung thu eng pawh lo ni se, a printing leh a paper lam thlengin a țha ber ber kan duh tawhna hunah (sum nei lem lo pawhin) Mizo lehkhabu chhuak tawh zinga a țha thei ang ber tura mi dang tante tana entawn tur a rawn hnut chhiah leh hi ropui tak a ni… a publisher lam hmalakna ni tam zawk mah se, ku Rochana ațanga bul țan a ni hi a ropui lai tak chu a niin ka hria a, heng thil pahnih chauh hi a lehkhabu thlirna karlakah zeh loh theih lohah ka ngai!

Thingserh Bu Chhung:

Duhsakna Thuhma leh Thingserh chungchang sawi fiahna hi mi pahnihin an ziak a. A ziaktupa hian Thuhmahruai leh Lawmthu sawina a hranin a nei ve ve bawk a (he thil hi hmun khata tih mai awm chu ka ti deuh va; mahse, a ziaktupa style a ni mahna). Heng ațanga lang chiang tak chu he lehkhabu hi mi pakhat ziak ni mah se, a bu hlawhtlin nana mi tam tak tha thawh thu hi a ni a. Ziakmite tan puibawmtu țha- proof reading te, layout leh editing te, a kawm duan zawng zawng bakah chhuahsaktu (publisher) pawimawhzia hi sawiin a siak lo. Heng a puibawmtu hrang hrangte tha thawh hi hetianga țha leh mawia chhuak thei tur chuan a pawimawh em em a, Ziaktu dang zawng zawng pawhin an mamawh mihring leh mi hlu an ni e.

Ram leh hnam din chhuahna lam hawi țhiau thuziak 28 laite hi Țhen hrang hrang paliah țhen a ni a.
A țhen khatna hian ram leh hnam din chhuah nana HRUAITU ROPUITE pawimawhzia a rawn thlur a. Mi thiam chungchuang BR Ambedkar te, Italy ram suih khawmtu pawimawh Garibaldi te, India Prime Minister ropui AB Vajpayee leh Nuclear Scientist (a hnua Mipuite President ni ta) ropui Abdul Kalam thil tih ropui tak te; mi dik leh thleibik nei lo General Carriapa te pafa chanchin te, Mizo pa ropui, politician dik leh pamham lo, HK Bawichhuaka te, mi tum tlang leh huaisen taka a ngaihdan tlang taka sawi chhuak ngam sipai hotu George Marshall chanchin te, US ram tana Rose Par kuhmum, vul ve ta hman lo Robert F.Kennedy chanchin ațangin ram leh hnam din chhuah nana hruaitu ropui, hruaitu dik leh huaisen pawimawh dan chiang taka tar lan a ni a.

A țhen hnihnaah RAM SIAM ȚHATNA LEH DIN CHHUAHNA bul chu Sorkar țha neih a nih dan chiang takin, India ram ei bar leh sum leh pai dinhmun a tlakhniam ber laia khai tura sorkar-in hma a lak dan, mi thiam Manmohan Singh-a Finance Minister atana thlan a nih dan te, Indian Economy chhan chhuah leh siam țhatna kawnga khatih laia Sorkar hnalak dan ngaihnawm takin a ziak a. He thuziak pahnih, thu pakhat ziahna ni si pawimawh dan hi a bu ka chhiar chhuah vek hnuah ka hmu thiam ve ta viau mai (ka chhiar lai ni lovin).Mahse, tui hnih duah lo mai ang.
Tuna Super Power ram ni mek te, ram hmasawh tawh First World Country an tih ramten an tun din hmun thleng thei tura ram siam țhat leh din chhuahna kawnga tha an thawh a, bul an lo țan chhoh dan hrang hrang- South Korea te, China te, Japan te, Singapore leh America chanchin ațangin a pawimawh zual lai thur chhuakin ngaihnawm takin rawn tar lang a. Keini tan pawh kan ram leh hnam din chhuahna turin inzirna tur leh entawn tur hrang hrang a rawn chhawp chhuak hnem hle a, a bengvarthlakin a ngaihnawm piahah Entawn mai ni lova mahni inenfiahna tur Darthlalang fiah tak a hung chhuak a ni ber e.

Țhen thumna hi ram leh hnam din chhuah nana THUPUI PAWIMAWH tak tak paruk dah khawmna a ni a. An ram leh hnam tana Daniel Webster te, Vercingetorix leh Crazy Horse te inpekna leh tuarna hrang hrang te; Mizoram din chhuahna leh hmasawnna daltu lian ber EIRUKNA chungchang te, kan ram siam țhat duha politik kheltute khelh danah dawta inbeihna hneawm tak kara Barak Obama leh McCain te, Laldenga leh Ch.Chhunga te ațanga zir tur leh entawn tur kan hmuh ropui tak mai te; politik-ah a ni emaw pawlah a ni emaw thuneihna leh lalna atchilhna lak ațanga fihlim a ngaihzia Rom Dictator Cicinnatus nun ațanga kan hmuh ropui tak mai te; mahni zahawmna humhim tura CEC Sastri beih dan ropui tak mai te, Nelson Rockefeller nun ațangin ram leh hnam din chhuah nana ram leh hnamin a mamawhna zawnah mi thiamte thiamna hai chhuah leh hman țangkai a țul tawhzia te chiang takin kan hmu.

Țhen lina hi ram leh hnam din chhuah nana MIZO HNAM KAIHHNAWIH bik thlurbingna a ni a. Thuziak hrang hrang pasarih- Mizo hnam tana MP pakhat (R.Thanhlira MP, RS leh Dr. Roțhuama MP, LS) te tih theih ropuizia leh tam dan te; Hnam Sipaiten Lunglei an lak dan chanchin Brig.General Lalngura titi ngaihnawm tak te; Kalkhaman Sonai hmuna Mizo Bazar hmasa ber a din dan te; Pu R.Buchhawna leh Lalbuaiate hmalaknaa Mizo High Sikul hmasa ber din a nih dan te; Zosaptharan Mizo hnam hla hmasa ber hmanga MIZO LAWM TEH U tia a lo fuih dan leh vawiin thlenga Identity chungchangah kan nihnaa lawm a pawimawh deuh deuh dan te; Mizo sipai leh Gorkha sipaite football-a final an khelh thu ngaihnawm tak mai te; kum 1947-a Mizo hnam puipaten Mizo hnam kal zel dan tur ngaihtuaha an inhmuh khawm ţuma an thu rolum- MAHNIA RO INREL hi kan hnam hmakhaw ngaitute tan chuan kan damna leh din khaw chhuah nan a țul leh pawimawhzia thu hmanga tlang kawmin, ram leh hnam din chhuahna leh hmasawn nana inhlana inpumpekna thinlung neia THINGSERH sat thei turin a bu kan khup rual rualin min buatsaih ta a ni.

Ram leh hnam chhan nan leh din chhuah nana Thingserh sat (tlak ni) ni thei turin a bu i chhiar chhuah ve hmasak phawt a ngai e.

Ps: A bu chhung khaikhawmna te, a chhunga thu mawi leh ropui deuh deuh thur chhuah chak ka thaisen ngei nguai te, ka mimal thlirna leh hmuh dan hrim hrim hi vawi khat post la siam leh thama sei a ni a, a la zo lo tihna nih chu a review hi😎

Lawng Suam Hmang (Pirate)

      Pirate tih awmzia dik tak hi chu ‘Tuipui khualzin’ tihna a ni tih hre hmasa phawt ang.

      Pirate te hi mihringte’n tuipui sumdawnna kalkawnga hman an chin tan tirh ata lo awm tawh an ni a. Pirate ho chanchin ziaka awm hlui ber nia lang chu  BC Kum zabi 13-na laia tuipuia chetla thin hote’n  Aegean leh  Mediterranean tuipui an tih raltit vek chu a ni awm e. Chanchin ziakna hluiah chuan,  Illyrians leh  Tyrrhenians hote chu pirate tia hriat an ni a, Greek leh roman zingahte pawh pirate hi an awm ve bawk awm e.   Lemnosthliarkar chuan greek ho tha chak tak mai chu hun rei fe dangin  Thracian pirate hotan hmun duhawm tak, kum tam tak chhung chua  ni reng a.   Phoenician hote pawh engemaw chang chuan tuipui an kzin tumin pirate-a han tan zawk zawk chang chu an nei a, mipa naupang leh hmeichhe naupangte an man a, sal atan an hralh leh thin a ni. BC kum zabi pakhatna lai velah te khan,  Anatolia Vaukam velah te chuan pirate hlauhawm tak tak mai an awm thin a,  Roman ho sumdawnna a ti ralmuang lo zo vek a ni.

      Kum BC  75 naa Aegian tuipuia a zin tumin  Julius Caesar pawh kha Cilician pirate ten an man a,  Pharmacusa-a  Dodecanese thliakar-ah an tan tir nghe nghe a ni. A hnuah ceaser hian heng pirate te hi a that leh vek a ni.

      Rom  Senate chuan BC 67 khan pirate ho thenfai kawngah thuneihna pumhlum chu Pompey-a kutah an hlan a,  Pompey hian thla thum chhungin tuipuia hlauhawm chu a thianfai thei a ni.

I                       Kum zabi  3-na lai vel khan Pirate ten Anatolia a khawpui pakhat Olympos an bei a, hei hian thil thar nasa tak a thlen nghe nghe a ni. HMasang lawng suamhmangte zingah chuan  Illyrians ho, khawthlang Balkan peninsula luahtute chu an langsar ber awm e.  Adriatic Sea tuipuia lawng te an suam thin a, Illyrian te hian Roman Republic chungah pawh harsatna an thlen zing hle. BC 68 khan Rom hoin  Illyria an la a, ram bung khatah siamin, hlauhawm an tireh thei hram a ni.

      Kum  258 AD daihtawh khan,  Gothic-Herulic  lawng rualte chuan  Black Sea leh  Sea of Marmara kama khaute chu an lo suasam chiam tawh a. Hemi hnu lawk hian Aegean vaukam pawhin hetianga suasamna hi an tawng ve leh bawk a ni. AD  264 khan  Goth hoin  Galatia leh  Cappadocia an thleng a, Gothic pirate te pawh   Cyprus leh  Crete-ah te pawh an inlar nghe nghe. Hemi tum hian Goth ho hian rosum tam tak an la a, sal tam tak an hawn bawk a ni.

      AD 286  khan Gaul hnam thisen kai  Rom sipai hotu  Carausius, chu  Classis Britannica kaihruai tura ruat a ni a, ani hi  Frank leh Saxon pirate ho,  Armorica vaukam leh  Belgic Gaul vaukam suam thintute tih chimit hna chu a kutah an pe a ni. Rom ho awp  Britannia (Britain)-ah pawh  Saint Patrick chu  Irish pirate ten an man a, an tan tir nghe nghe.

       Hmasang Polynesian ralhratte chuan tuipui leh luipui kam khua te chu an bei thin a. Tuipui chu an hmang thiam em em a, tuipui atang chuan an bei thut a, an insa seng leh thuai thin a -Inbeihnaa che chhe zawka an tan pawhin tuipuiah chuan an insaseng daih thin a ni.

Hun lai hawl atang kum zabi 19-na thleng:

      Hunlai hawl Europe-a pirate zinga hriat hlawh leh thleng thui ber chu   Viking ho an ni awm e. An ni hi Indomi leh suam hmang an ni a, Scandinavia atnag lo chawr chhuakin, kum 783 atanga 1066 chu an hran zual lai a ni a, Hun lai hawl tirlam a Viking Age an tih kha a ni. Tuipui kam leh Europe khawthlang lam khawpuite chu an run a,Seville te pawh AD  844 khan an zu thleng a ni. Vikingho hian   Africa hmar lam leh  Italy vaukam te pawh an run a.  Baltic Sea vaukam an rawk fai leng a,  Europe khawchhak lam luite leh  Black Sea bakah  Persia te pawh an han thleng. Hun lai hawla Europe khawmual pui sawrkar chak tak an van avangin pirate te hi an ngampa hle  a ni.

      Hetih lai hian  Muslim pirate te chu  Mediterranean Tuipuiah an lo vawk lal len ve thung a. Kum zabi  9-na tawp lamah khan, Muslim pirate hmunpui chu  France ram chhim lam vaukamah leh  Italy hmarlam vaukamah te chuan an siam a. Kum 846 khan Muslim te’n  Rome an run a,  Vatican phei chu an ti chhe nasa hle. heng hun lai kum zahnih bawr vel chhung hi chuan muslim pirate te an hrang hle a ni.

       Slavic hoin kum zabi pa 5 na leh pa 6-na inkar a  Balkan peninsula an run hnu khan, kum zabi pasarihna tir lam atang khan Slavic hnamte chu Dalmatia leh Zachlumia inkara Pagania ramah an khawsa thin a. Heng  Slav te hian Illyrian ho chin dan hlui, lawng suam hna chu an rawn ti nung leh a,  Adriatic tuipui chungah phei chuan suam loh a hleih an nei ngai lo. Kum 642  khan Italy chhim lam an run a, Benevento- hmuna Siponte te pawh an rawk fai leng a ni. Adriatic tuipui-ah an han che tak tak chu, chuta kal ngam khualzin pawh an awm ta lo hial a ni.

       “Narentines”, tia sawi an ni thin a,  Venetian Navy te raldo-a an chhuah bo hlan phei chuan, an che nasa leh zual thin a. Adraitic tuipuia  Venetian lawng rual an lo kir leh chiah chuan,  Narentines te hi an han tawmim a, Venice-ah pawh inremna te an ziak a, an hotupa pathian awm ring lo pawhin baptisma changin kristianah a inlet a ni. Kum 834 emaw,  835 emaw zawk zawk khan inremna thuthlung an bawh chhia a,  Neretva lawng suam hmangte hian  Benevento atanga rawn kir leh Venetian sumdawng te chu an lo suam leh chiam mai a,  Venice-in Siapi tha chakna hmanga lawng suam hmangte hrem tura  839 leh  840 vela hma a lak pawha  hlawhchham thak a. A hnu phei chuan,  Venetian te chu an bei nasa leh zual a. Kum 846 phei kha chuan Narentine te hian   Venice an lut thleng nghe nghe a,  Kaorle khawpui an rawk kaw dawk mai. Kum 870 march thla lai hawl vel khan Roman Bishop palai, Constantinople-a kohhran khawmpui hmang lo haw leh chu an lo man  a. Hei vang hian Byzantine Sipaiten an rawn bei ta a, a tawp atawpah chuan kristianah an inpe ta hlawm a ni.

      Kum  872 bawr vel khan Arab hoin Adriatic vaukam an suam a,  Imperial Navy te an tawlh kir phah a. Hei vang hian  Narentine te pawh   Venetian tuipui chungah an rawn inlar leh tan ta a.Kum 887-888 bawr khan italian ho nen buaina an nei chho leh ta a ni.  Narentine pirate ho hi Serbia a an khawsak lai chuan ngiahsan an hlawh hle a,  serbia puiin an sipai tha ber an ni.  Venetian ho pawhin kum zabi 10na leh 11-na inkar khan an theih ang tawk tawkin an lo bei ve a ni.

      AD 937 khan  Irish pirate te chuan  Scot te, Viking te, Pict te, leh  Welsh te lamah tangin  England runnaah an tel ve a, Athelstan chuan an lo um kir thei a ni.

       Baltic Sea-a Slavic hoin  lawng suam an chinna chu  Danish hoin 1168-a rani hmunpui arkonia an lak takah khan a lo tawp ta  a ni. Curonian   te chuan kum zabi 12-na lai khan scandinavia khawthlang lam tuipui kam te chu an suam cham chi a.  Oeselian te  Baltic Sea chhak lam vaukam te chu an suam ve thin bawk a. Kum zabi  13na leh  14-na inkar te khan  pirate te hian  Hanseatic lawng kawng te chu an ti ral ti hle a, tuipui sumdawnna te chu an ti chhe pumhlum tep a ni.  Kum  1440-na vel thleng kha chuan North Sea leh   Baltic Sea vela tupui sumdawnna chu pirate te vangin a ralmuang lo hle a ni.

      H Thomas Milhorn a sawi dan chuan lawng suamhmang zinga  lawng suam chin vanga thiam loh chantir hmasak ber leh khaihlum a, tuipuia chiah a, a hnua hmun lia a taksa tan bun hmasak ber chu  English pa pakhat  William Maurice a ni a, Kum1241khan thiam loh chan tir a ni. Hei hian, khatih laia lal Henry III lawng suam chin hia  duhloh zia a ti lang awm e.

       Ushkuinik te chu  Novgorodian pirate an ni a, kum zabi 14-na lai vel khan Volga leh Kama lui chheh vela khawpuite chu an suam thin a ni.

      Byzantine hunlai daih tawh khan, Greek ho zinga kawlhrawng ber pawl  Maniots te chu  pirate tia hriat an ni a.  Maniots te hian an retheih em avangin pirate nihna chu thil tha loah an ngai lem lo a, an sum lakluna ber a ni zui ta a ni. Maniot pirate te kuttuar nasa ber chu   Ottoman lalram a ni a, hetih rual hian europe ram lawngte chu an suam tho a ni.

      India ram tuipui chheh velah te pirate hlauhawm tak tak hi an awm ve a, an hrang hle thin a ni.

Asia khawchhak lamah:

Kum zabi  13-na lai vel khan Japana awm hmun khuar  Wokou te chu  Asia khawchhka lamah an rawn lang tan a, heng pirate te hian kum zathum vel zet chu heng lai hmun hi an chenchilh a  ni.

       Asia khawchhak lama Pirate lawng rual chak ber chu  mid-Qing dynasty hun laia chinese lawng suam hmangte ta a ni. Pirate lawngte hi kum zabi 18-na tir lama khan an chak leh zual hle. Hun engemaw chen chu chinese pirate te hi an hlauh awm em em mai a, amaherawh chu, kum 1820-na bawra China rama harsatna chi hrang hrang lo thleng avangin pirate te dinhmun hi a tlahniam a, ngai an awh thei tawh lo.

 Europe khawchhak lamah:

      Kum zabi 16 leh 19 inkar khan  Europe-ah pirate republic pakhat a awm a, chu chu Zaporizhian Sich. Phai zawl biru takah a awm a, an pute lak ata tlabo  Ukrainian lo nei mite, dan pawna hnawh chhuah mi chi hrang hrangte, mi tenawm ve hrim hrim te, Turkish indo lawng atanga sal tlan bote an pungkhawm a. A hmun hi a bihruk em avangin bei lettu tur tan pawh rem chang a awm mang lo. Zaporizhian Sich-a khawsa ho  “Cossacks” tia insawi thin te’n an beih ber thin chu Ottoman Empire chhunga mi black sea vaukam hausa tak mai te leh Crimean lalram te a ni. 1615 leh 1625 inkar khan , Zaporozhian Cossacks te chuan  Istanbul chheh vel khaute an han suasam chiam nghe nghe a, Ottoman Sultan pawh a lal in tlanchhiatsan ngaiin a awm ohah a ni. Stenka Razin kaihhruai  Don Cossacks te pawhin persian vaukam te an suam nasa hle bawk.

 Africa hmarah:

Barbary pirate te chu  Africa hmarlam lawng chawlhna  Tunis, Tripoli, Algiers, Salé atangte leh  Morocco a lawng chawlhna atangtein an che thin a, Mediterranean tupui khawthlang lama lawng kal te chu Crusader ho  hun lai atang tawh khan an lo bei thin a, Kum zabi 19-na tira Asia lam kal tuma Africa a kal kual thin lawngte pawh an lo suam thin a ni.  Italy leh Spain-a vaukam khua te leh  Mediterranean ithliarkarte chuvawi tam tak an run a. Italy leh spain vaukam thui takte chu a mi chengte’n an ruahsan kim lek lek tep a ni. Kum 1600 bawr vel khan  Barbary pirate te chu  Atlantic tuifinriat-ah an chetla ve thung a,  Iceland an va thleng hial a ni. Robert Davis -a sawi dan chuan kum zabi 16na leh 19-na  inkar khan  European maktaduai khat atanga maktaduai khat leh a chanve inkar te chu Barbary pirate te hian an man a, sal atan an hralh leh thin a ni. Barbary pirate te hi Muslim an ni a, an zingah hian Kristian muslim-a inlet ta pawh an awm bawk.

 Caribbean lamah:

       Carribean-a Pirate hun ropui tak mai chu kum 1560 vel atanga intanin kum 1720 tir lam thleng kha a awh a ni. Kum 1700 atanga 1730 bawr chho thleng kha pirate te hlawhtlin vanglai ber a ni awm e. Carribean-a pirate tam zawk hi spanish an ni. Spain-in indona hrang hrang a hmachhawn chhoh lai velin carribean hi an pan a, pirate an ni zui ta a ni.  Pirate ho innghana hmun lar deuh deuh te chu Bahamas-a  New Providence, kum  1715 atanga  1725 chhunga siam, Tortuga 1640 vela siam, leh  Port Royal  1655 vela siam. ‘Pirate of the carribean’ kan en chaun heng hmingte hi chu kan hre thin awm e.  Caribbean pirate te zingah chuan Edward Teach,  “Hmuihmulduma” an tih bawk leh  Henry Morgan te chu an lar ber awm e.

Pirate nun chu:

      Tun laia mi tam ber suangtuah dan chuan, hmanlai huan pirate te chu luhlul leh fing, leh zalen tak an ni a. Lawng an suam dawn pawhin an Jolly Roger-flag chu an tar chhuak kher thin anga tarlan an ni. Jolly roger hi european leh american ho puanzar hman thin hming a ni a, pirate te chhinchhiahna langsara  ni. Film leh naupang inawmlemna thil siam tute pawhin an hmang uar hle  a ni.

      A tak takah erawh chuan, Pirate tam tak chu an rethei khawp mai a, bahla ringawt ringte’n an khawsa a; a then erawh chu hausa fe fein an chawr chhuak a, tam tak chu kum naupangte niin an thi

 RO

      Pirate te hian lawng tam tak chu an suam ngei mai a, amaherawhchu, ro lo phum tawk an awm a nih pawhin, a tlem zawk an ni ang. An “Ro” ruk zawk fo chu, chaw te, Tui te, zu te, Ralthuam leh,thawmhnaw te a ni tlangpui. An thil lak dang leh chu inchhung thil ang chi, sahbawn tih ang te, Hmanrua, hruizen leh thir chakai angte a ni fo. A chang chuan an lawng suam te chu an nei zui bawk a, heng hi a then chu an hralh a, a then chu an lawng aia a that zawk avangin an hmang zui bawk a. A thil lak thin tam zawkl hi nakin a la hman tangkai tur aiin tuna an hman mai theih tur a ni tlang pui. Hei vang hian ‘ro’ an phum kher hi a ngai lem lo a ni. Pirate te hian lawnga chuang te hi an that ve fo a, a chang erawh chuan, an lo inpek mai chuan lawnga mite chu an that kher lem lo. Pirate te chuan tumah an zuah dawn lo tih an hriat chuan, lawng danga mite chuan a tawp thlengin an lo bei thin a. Pirate te pawh an buai ve thin hle. Amaherawhchu, lawng chu an pek mai chuan a chhunga mite chu an zuah vek dawn tih an hriat chu an lo bei kher bik lem lo.