THINGSERH REVIEW -F. Lalzuithanga

Lehkhabu hming: THINGSERH
(Ram leh Hnam Din Chhuahna)

Edition : 1st Edition, 2020

Review-tu: F. Lalzuithanga

Khuh Hawn Nan

Pi Pute ‘Thing Serh’ leh Rochana ‘Thingserh’

‘Thing serh sat’ tih țawngkam hi kan hre fo va; ram leh hnam khawih thil thleng eng emaw a awm changin pawl leh mi malin kan lam ri leh fo țhin a. Pi pute thing serh leh Rochana Thingserh hian eng nge inanna leh inzawmna a neih a, ‘Thingserh’ emaw ‘Thing serh sat’ tih chu eng nge a awmzia chiah tih chu he lehkhabu thuhma lamah a sawi fiahna kan hmu a.
C. Lianthanga ‘Hmanlai Mizo Nun’ bua a ziak dan leh he lehkhabu thuhma lama sawi dan hi a inzul viau mai a.VL Siama leh B.Lalthangliana te, mi dang dang pawhin an ziak nual a. Ral lu lam nia Mual laia Thing phun a nih si chuan, C.Lianthangan tu ma en an phal lo ti mah se an phunna hmun hi a ualau riau mai si a, a sattu chu en phal lo mah se hmuh chu an awl viau lo maw te ka ti mai mai☺☺☺James Dokhuma sawi danin, Thing serh atan hian Thingsia an hmang tlangpui a, a awm loh chuan thingthiang pawh an hmang bawk a ni awm e.
Eng thing pawh lo hmang se, a pawimawh ber chu lal leh ram chhan a, khawtlang tana nun thapa inpe ngam te aiawh (symbol) a nihna hi a ni a. Chu concept tak chu he lehkhabu kawmah hian a kawm duangtu hian a rawn hmang a. 8 symbol emaw mi tam zawkin kan tih tur hi INFINITY symbol a lo ni a. Thing serh conceptual image, a abstract idea taka chu tawp lova inpumpekna, chin nei lova inpumpekna nun kha a nih avangin he Infinity symbol hi thingsia leh thingthiang aiah hman a lo ni ta zawk a.
Ngunthluk taka chhiar chhuah hnua kil hrang hrang hrang aţanga thlirin, Thingserh symbol atana Infinity symbol an hmang daih hi a rilin a pui riauva hriatna ka nei a; a bu chhung leh a thu hawi leh he lehkhabuin min thlenpui a tum ram pawh hi a fiah kuarin zu hre teh tlat a maw le…

Thubelh: Tawkthiala, Tawkhuaisena kha chuan muala an thing serh phun chu kik kerh duh tawk mai lovin a fik hmawk e tih a ni a.
Thing serh sah chin dan hi tun hnu Țiau lui kan hnua kan chin chauh a nih a rinawm bawk… a chhan leh vang erawh ka source hi lehkhabu pakhatah chauh ka la hmuh avangin ka sawi chiang ngam lo thung…

Thlirna:

Ram leh Hnam Hmangaihtute tana Sah Tur
THINGSERH-Ram leh Hnam Din Chhuahna

“Ram leh hnam din chhuahna tur chuan RILRU FIM kan put a, HRIATNA THUK kan neih a. RINAWM leh DIK taka kan awm a ngai” tiin F.Vanlalrochana hian thil pali pawimawh tak tak tar langin chumi lam hawi chuan he a lehkhabu THINGSERH pawh hi a ziak a ni.

Ram leh hnam din chhuahna tur kawngah rilru fim puta thil ngaihtuahna thiam turin hriatna thuk leh ril tak kan neih a ngai a. Chuta tana kawng hnai leh awlsam ber chu lehkhabu țha chhiar a ni. ‘Hriatna hi chakna’ tih thufing awmsa kha belh hlek ta ila, hriatna hi huaisenna a ni tiin. A chhan chu ram leh hnam tana rinawm leh dik taka awma thil ti tur chuan huaisen a ngai a; a hmun leh huna huaisenna dik nei thei tur chuan hriatna dik leh thuk kan neih a ngai bawk.

Chutichuan, Rochanan Ram leh Hnam din chhuahna tura THINGSERH a phun hi, lang thei lama kik kerh kerh duh tawk mai lova fik hmawk hmawk duh tur tan pawh pawngpaw basa ngam a, haw haw leh inhrosa chunga a huhoa va pana sah mai tur chi ni lovin, chhungril lama chakna nei hmasa tura mite buatsaihna leh chutianga ‘chhungril chakna’ kan neih theih nana “Khawthlir leh hmathlir min siamsak thei tur chi, tha thar min pe thei tur chi chu ni mah se inzirtirna lam erawh a ni lo a, ‘Ti rawh, Ti suh’ tia infuihna bu a ni lo…rilru sukthlek dik neih theihna tur khawp, țang țeuhva chhiar ngai ni si lo a ni” he THINGSERH hi!

Pu Hruaitea (Lalhruaitluanga Chawngte) thuhma lama sawi angin, ram leh hnam din chhuahna tura mi ropuite chanchin ziahna bu a ni ngawt lo va; mi ropuite (leh ropuia ngaih lohte thlengin) chanchin ropui tak tak erawh tar lan a ni thung. Phek 227+xv a chhah, cheng 300 man, a kawm hma lam pawh a pawng chi ngata chhut; a paper quality lah Mizoram tualchhung bik offset lamin an la hman ve ngai loh paper uk, zang hui mai, ar awp lai chawi ang deuh a ni a. Mizo țawnga chhuak lehkhabu kan hmuh leh hriat, neih ve phak chinah hetiang anga paper quality țha hmanga chhut hi a la awm lo em aw, tih mai tur a ni a. Tun hnai mai aţanga Publishing House thar kan hmelhriat, kum rei lo te hnua Zoram khawvel la al thei tura beisei leh rin ngam tur FRASER MEDIA & PUBLICATION kut chhuak lehkhabu a ni bawk! (Mizorama chhut-khawl hmasa ber laluttu Zosap Pu Fraser hming chawia phuah a ni awm e).

A ziaktupa lamah peng kawi lawk ang. Ku Rochana hian kumin 2020 bik hian thil thar, mi la tih ngai loh țha fe fe a rawn ti chhuak nual mai a. Trend-setter ni mai awma mawi, a Man of Idea tih tur chi ni hialin ka hre țhin… Pahnih khat chauh sawi ila. Pakhat chu Mizo thu leh hlaa kan la neih loh (Chawngduma Hla Sei te, Taitesena tih C.Lalkhawliana phuah te kha chu a hrana a bua khawr a ni hran lo a) Poetry mal bu khata a khawrpum PATHIAN ZAWNNA tih kha a ni a. A hard-copy a siam hmain E-book hi a hralh hnem fu bawk, Rs. 10 man lai kha nia☺☺ A pahnihna chu, tuna a lehkhabu hi a ni leh a. A bu chhung thu eng pawh lo ni se, a printing leh a paper lam thlengin a țha ber ber kan duh tawhna hunah (sum nei lem lo pawhin) Mizo lehkhabu chhuak tawh zinga a țha thei ang ber tura mi dang tante tana entawn tur a rawn hnut chhiah leh hi ropui tak a ni… a publisher lam hmalakna ni tam zawk mah se, ku Rochana ațanga bul țan a ni hi a ropui lai tak chu a niin ka hria a, heng thil pahnih chauh hi a lehkhabu thlirna karlakah zeh loh theih lohah ka ngai!

Thingserh Bu Chhung:

Duhsakna Thuhma leh Thingserh chungchang sawi fiahna hi mi pahnihin an ziak a. A ziaktupa hian Thuhmahruai leh Lawmthu sawina a hranin a nei ve ve bawk a (he thil hi hmun khata tih mai awm chu ka ti deuh va; mahse, a ziaktupa style a ni mahna). Heng ațanga lang chiang tak chu he lehkhabu hi mi pakhat ziak ni mah se, a bu hlawhtlin nana mi tam tak tha thawh thu hi a ni a. Ziakmite tan puibawmtu țha- proof reading te, layout leh editing te, a kawm duan zawng zawng bakah chhuahsaktu (publisher) pawimawhzia hi sawiin a siak lo. Heng a puibawmtu hrang hrangte tha thawh hi hetianga țha leh mawia chhuak thei tur chuan a pawimawh em em a, Ziaktu dang zawng zawng pawhin an mamawh mihring leh mi hlu an ni e.

Ram leh hnam din chhuahna lam hawi țhiau thuziak 28 laite hi Țhen hrang hrang paliah țhen a ni a.
A țhen khatna hian ram leh hnam din chhuah nana HRUAITU ROPUITE pawimawhzia a rawn thlur a. Mi thiam chungchuang BR Ambedkar te, Italy ram suih khawmtu pawimawh Garibaldi te, India Prime Minister ropui AB Vajpayee leh Nuclear Scientist (a hnua Mipuite President ni ta) ropui Abdul Kalam thil tih ropui tak te; mi dik leh thleibik nei lo General Carriapa te pafa chanchin te, Mizo pa ropui, politician dik leh pamham lo, HK Bawichhuaka te, mi tum tlang leh huaisen taka a ngaihdan tlang taka sawi chhuak ngam sipai hotu George Marshall chanchin te, US ram tana Rose Par kuhmum, vul ve ta hman lo Robert F.Kennedy chanchin ațangin ram leh hnam din chhuah nana hruaitu ropui, hruaitu dik leh huaisen pawimawh dan chiang taka tar lan a ni a.

A țhen hnihnaah RAM SIAM ȚHATNA LEH DIN CHHUAHNA bul chu Sorkar țha neih a nih dan chiang takin, India ram ei bar leh sum leh pai dinhmun a tlakhniam ber laia khai tura sorkar-in hma a lak dan, mi thiam Manmohan Singh-a Finance Minister atana thlan a nih dan te, Indian Economy chhan chhuah leh siam țhatna kawnga khatih laia Sorkar hnalak dan ngaihnawm takin a ziak a. He thuziak pahnih, thu pakhat ziahna ni si pawimawh dan hi a bu ka chhiar chhuah vek hnuah ka hmu thiam ve ta viau mai (ka chhiar lai ni lovin).Mahse, tui hnih duah lo mai ang.
Tuna Super Power ram ni mek te, ram hmasawh tawh First World Country an tih ramten an tun din hmun thleng thei tura ram siam țhat leh din chhuahna kawnga tha an thawh a, bul an lo țan chhoh dan hrang hrang- South Korea te, China te, Japan te, Singapore leh America chanchin ațangin a pawimawh zual lai thur chhuakin ngaihnawm takin rawn tar lang a. Keini tan pawh kan ram leh hnam din chhuahna turin inzirna tur leh entawn tur hrang hrang a rawn chhawp chhuak hnem hle a, a bengvarthlakin a ngaihnawm piahah Entawn mai ni lova mahni inenfiahna tur Darthlalang fiah tak a hung chhuak a ni ber e.

Țhen thumna hi ram leh hnam din chhuah nana THUPUI PAWIMAWH tak tak paruk dah khawmna a ni a. An ram leh hnam tana Daniel Webster te, Vercingetorix leh Crazy Horse te inpekna leh tuarna hrang hrang te; Mizoram din chhuahna leh hmasawnna daltu lian ber EIRUKNA chungchang te, kan ram siam țhat duha politik kheltute khelh danah dawta inbeihna hneawm tak kara Barak Obama leh McCain te, Laldenga leh Ch.Chhunga te ațanga zir tur leh entawn tur kan hmuh ropui tak mai te; politik-ah a ni emaw pawlah a ni emaw thuneihna leh lalna atchilhna lak ațanga fihlim a ngaihzia Rom Dictator Cicinnatus nun ațanga kan hmuh ropui tak mai te; mahni zahawmna humhim tura CEC Sastri beih dan ropui tak mai te, Nelson Rockefeller nun ațangin ram leh hnam din chhuah nana ram leh hnamin a mamawhna zawnah mi thiamte thiamna hai chhuah leh hman țangkai a țul tawhzia te chiang takin kan hmu.

Țhen lina hi ram leh hnam din chhuah nana MIZO HNAM KAIHHNAWIH bik thlurbingna a ni a. Thuziak hrang hrang pasarih- Mizo hnam tana MP pakhat (R.Thanhlira MP, RS leh Dr. Roțhuama MP, LS) te tih theih ropuizia leh tam dan te; Hnam Sipaiten Lunglei an lak dan chanchin Brig.General Lalngura titi ngaihnawm tak te; Kalkhaman Sonai hmuna Mizo Bazar hmasa ber a din dan te; Pu R.Buchhawna leh Lalbuaiate hmalaknaa Mizo High Sikul hmasa ber din a nih dan te; Zosaptharan Mizo hnam hla hmasa ber hmanga MIZO LAWM TEH U tia a lo fuih dan leh vawiin thlenga Identity chungchangah kan nihnaa lawm a pawimawh deuh deuh dan te; Mizo sipai leh Gorkha sipaite football-a final an khelh thu ngaihnawm tak mai te; kum 1947-a Mizo hnam puipaten Mizo hnam kal zel dan tur ngaihtuaha an inhmuh khawm ţuma an thu rolum- MAHNIA RO INREL hi kan hnam hmakhaw ngaitute tan chuan kan damna leh din khaw chhuah nan a țul leh pawimawhzia thu hmanga tlang kawmin, ram leh hnam din chhuahna leh hmasawn nana inhlana inpumpekna thinlung neia THINGSERH sat thei turin a bu kan khup rual rualin min buatsaih ta a ni.

Ram leh hnam chhan nan leh din chhuah nana Thingserh sat (tlak ni) ni thei turin a bu i chhiar chhuah ve hmasak phawt a ngai e.

Ps: A bu chhung khaikhawmna te, a chhunga thu mawi leh ropui deuh deuh thur chhuah chak ka thaisen ngei nguai te, ka mimal thlirna leh hmuh dan hrim hrim hi vawi khat post la siam leh thama sei a ni a, a la zo lo tihna nih chu a review hi😎

KAPHLEIA NI (NOVEMBER NI 13) PUALIN

TLANGVAL KAPHLEIA

“Thihna chu ka hlau lo a, Thlan thim chu ka hlau hek lo, ” titu chu Vawiin ni ang kum 80 kal ta khan, Nung turin a thi a, Chatuan lawmnaah a lut ta.

A thlanlung a pain a phunah chuan, heti hian a inziak a

“Kan fapa neih chhun

Kan thlamuanna ber thin” tiin. Kaphleia chanchin hre chiang apiangin a nu leh pa rilru natdan tur hi a hriatthiam pui anga, Mizo hnamin a chan ropui zia an hriatthiam chuan, Chalchingvunga leh Chuaizovi te tluk bawkin an thinlung a na ang. Kaphleia chu Mizo hnam thlamuanna ber thin pakhat chu a ni si a.

He hnam hi, mawl tak a la nih laiin, Vai ramah lehkha zirin a awm a. Hnam pumpuiin an thlir rawn a nih laiin, Natna tihbaiawm takin a man a. “Mihringte hi engkim duh a, engkim hmu tlak lote kan ni, kan chan chheteah kan lawm mai tur a ni” a la ti cheu thei a ni.

Mahni hlawkna theuh um , kan buai chhoh mep mep laiin, Mahni aia Ram leh hnam dah pawimawh hmasa, Pathian dah hmasa zel tute chuan he ram tana tih tur la ngah em em a inhre chungin ram tha leh zual zawk an lo pan tawh a.

1940 a piangte chu putar an ni tawh. 1940 khan Tlangval pakhat a thi a, Mizo hnam tan channa ropui tak a ni. A hunlaia natna tih baiawm ngawr natnain a tlak buak a, Calcutta lam a a lehkha zirna atanga lo hawin, “Thi turin ka lo haw e” a ti hial a ni.

Chu tlangval ngaihah chuan, Mizo hnam chu a ropui ber a. Ram leh hnam leh Pathian rawngbaawl chu kan tihtur awm chhun ni hialin a hria a ni. “Kan tih leh kan sawi engkm mai hi, Pathian leh kan ram tan ni se” a ti hial a ni.

A huaisen khawp mai, “Thihna lo thleng tur chu ka hlau lo a, thlan thim pawh ka hlau hek lo” a ti hial a.Ram leh hnam tana tihtur nei kuhtul chunga mual a liam tur chu na a ti em em a, “fapa hrin man awmlo” a inti hial a ni.

Mizo Essay hmasa ber, “Thlirtu” a ziak a, Short Story, “Chhingpuii” a ziak baawk a, hla ropui, ” Zoram ka ram” tih te a phuah a, Hla pui hmingthang, “Jerusalem ka in ropui tih hi a leh lin a ni bawk.

Kaphleia kha Government High School. Shillong-ah a kal thin a. Chu chu Khasi Nationalist hoin an din a ni a.1880 khan an din a ni. Hemi hnu reilote hian Kaphleia te sikul dintute tho hian Khasi ho press hmasa ber pawh an din leh a ni. Kaphleia te High School kal kha chu an fel tawh viau a. A diary atanga en pawhin a high School kallai khan a lehkhabu chhiar pawh a puitling tawh hle a ni.

A hnuah Calcutta-ah lehkha a zir leh a. Bengali ho an vanglai a ni ber ang chu, chutih hun lai chu!

Khawvel inlum leh hunlai a ni a, khawvel ram hrang hrangah pawh ram leh hnam hmangaihna kawngah mipuite an thang harh a. Khawvel indopui pahnih inkar cheh hunah an awm a, hun danglam takah chuan Kaphleia chu lehkha zirin a awm a. Hetih lai hian India ramah pawh Gandhi-a kaihhruaina hnuaiah zalenna sualin an vanglai tak an thleng chho a. A lehkha zirna hmun Calcutta chu Indian Nationalist ho kulhpui pakhat a ni a, Indian National Movement-ah period tam zawk chu calcutta hi a hmunpui ber a ni hial awm e. National Movement leader tam berte hi Bengali an lo ni bawk a. Chung hun vang lai, Civil Disobedience Movement velte a lar chhoh laia lehkha zir chu kaphleia kha a ni. Chungte chuan Kaphleia hi nasa takin a nghawng a ni tih a hriatthiam theih awm e.

A lehkha zirna boruak leh a hun tawn te han en hian Nationalist a ni hi a awm viau a ni. Mizo Hnam tana zalenna duhtu a rawn ni a, Vai hoin India ram zalenna an duh ang bawkin, Kaphleia chuan Mizo te zalenna chu a duh a, independent ram kan nih chu a duh ve a ni. Politics rilru chhiain a ti buai lo a, hnam hmangaihna thinlung diktak a pu a. India miah a in ngai ngai reng reng lo a, a ni ngai miau hek lo a!

Kaphleia hun lai khan Mizo leh British Indo atang khan kum 40 bawr emaw chauh a la inher liam a, kha Indona chanchin pawh kha a tel ve ate ngei ka atang pawhin a dawngin a rinawm a. Mizo hnam a ngaihhlut zia te kan sawi tawh a. Chu mizo hnam chu tu thuhnuaiah mah kun lo se, ama kein ding se, tih chu a duhthusam a ni.

A twngtaina pawh hetiang hi a ni
“Aw chung Pathian
Hnam tin khawngaihtu thin;
I fate bawk kan ni
Mi hnuaia kan kun bik phal suh la.
Hnehchhiah leh bumna min dopui la
Kan innghahna thutak ni se;
Kan tih leh kan sawi apiangte
Pathian leh kan ram tan ni se”

“Aw chung Pathian
Mahnia ding turin,
Thudik leh fel zawmin
Chakna, finna min zuk pe la…”

Kaphleia thinlungah chuan Mizo chu hnam (nation) a ni a. Ama kein a ding tur a ni tih hi a ni. Keini pawhin Mizo hnam hi nation a ni a, a tawpkhawka kan nihna tur chu tuma hnuaia kun loh hi a ni, tih hi kan theihnghilh loh angai a, heta tang hian kan identity pawh kan din a tul a ni. Chu chu h khawvela kan dinchhuahna tur pawh a ni ang.

Kum 78 kal ta khan, “Kan dam rei leh reiloh te hi, Kum te, thlate hian a hril ber lo, kan thu leh kan thiltihin a hril ber zawk a ni” ti tu, fapa hrin man awm, Kaphleia chu kum 30 mi chauh niin a thi.

Kaphleia chu a thi tawh a, Kaphleia chu a dam reng ang.

“Ar ang ka vaihna tlang zawng zawng hi

Ka zua Lal hnenah ka hrilh hun chuan

Hmangaih banin min pawm ang;

Engmah reng ka hlau lovang,

Aw, Chatuan lawmna ka chang tawh ang” tia a lo thlir hmun, JERUSALEM a IN ROPUI-ah chuan lawmna leh muanna chang tawhin min lo nghak a ni.

“Aw Lalpa, Kaphleia min pek avangin kan lawm e”

LAL ISUA ZUI MAN (the cost of discipleship – Bonheoffer thlirna)

“Tupawh a nu emaw, a pa emaw keimah aia hmangaih zawk chu, ka mi ni tlak a ni lo; tupawh a fanu emaw, a fapa emaw keimah aia hmangaih zawk pawh, ka mi ni tlak a ni lo. Tupawh a kraws pua mi zui lo chu, ka mi ni tlak a ni lo. Tupawh a nunna hmu chuan a chan ang a; keimah avanga a nunna chan chuan a hmu ang.” Mathaia 10:37-39

The Cost of Discipleship, Dietrich Bonhoeffer-a ziah hi a ngaihnawm em em mai a. Lehkhabu ropui a tling. A ziaktupa chanchin pawh a ngaihnawm. A hunlai kohhranin Hitler-a an do ngam lo te kha diklo a ti a. London atanga hawin, Hitlera do ngam kohhran awm chhun, Confessing Church pawh a din hial a. Lal Isua zirtirna anga sual a do avangin a nunna thlengin a chan phah ta hial zawk a ni. The Cost of Discipleship lekhabu hi tawitein I han thlir teh ang.

A BU CHHUNG THU TLANGPUI:

Mitinin hnathawh hrang hrang kan nei a, a then chu, sumdawng, a then sipai, a then kut hnathawk, a then roreltu- Lal Isua zui, a thu zawm tih hian kan tan engnge awmzia a neih ang. Tunlai khawvelah hian Lal isua khan eng angina nge awm se min duh ang? ‘Tlangchunga thusawi’ behchhan khan, Dietrich Bonhoeffer-a khan a chung a zawhna te khi he lehkhabuah hian a chhang a, a ngaihnawm hle.
Lal Isua zui man to zia sawiin, Lal Isua’n mi a kohin, “Lo kal la, thihna hmachhawn rawh” a ti a ni, tiin a ziak hial a ni.

He lehkhabu hi hlawm liah then a ni a, Hlawmkhatna chu ‘Khawngaihna leh zuitu nun’ a ti a. Hetah hian ‘Cheap grace’ leh ‘Costly Grace’ chungchang a sawi a. Cheap Grace chu simna tello inchhirna, Kohhran Inthunnuna ngai pawimawh miah loa kohhrana tel vena, Lal Isua zui tak tak tumlohna, kraws pu lo khawngaihna, Lal Isua thihna leh thawhlehna leh keimahnia a chenna tello khawngaihna, a nuam, hahdam leh keimahni mil zawnga thil herremna hi a ni a. (p. 45). Kum 80 vel bawr kal taa ziah ni mah se, vawiin thleng he thu hi a la dik a ni. Mizo Kristian tam takte chan pawh hi Cheap Grace hi a ni. “Chhandam tawh chu chhandam a ni reng” tih hmangsualin, zuitu nun hahdam kan thlang a. Kohhrana kan ngaihdan leh kohhran pawnlama kan ngaihdan a inletling thawk a. Kohhrana lucky ticket duhlo tuin, YMA-ah chuan, mihring ngai thoin lucky ticket kan buaipui leh tho si. “Costly grace” erawh chu, “Leia ro phum ruk; chumi chang tur chuan miin a neih zawng zawng a hralh phahna. Lungman tam, chumi man atana sumdawngin a bungrua a tihral vekna. Lal Isua thu zawm tlukna, Titlutu mit chu kher chhuahna, Lal Isua kohna avanga a sangha manna len lawng miin a kalsan chu a ni”, Bible-in khawngaihna a sawi tak tak, tuar tura kohna a ni ve thung. Mahni nun hial chan ngai a ni.

Chumi zawh chuan, Bonhoeffer-a chuan, Tlangchunga thusawi chungchang a khel chho zui ta a ni. Tawngtaina chungchang pawh sawiin, Pathian chu kan mamawh hre vektu a ni tih hrereng chunga dil tur a ni a ti (p. 165) Kristian nun chu, Thlarauin hmanraw awm thei ang zawng zawng hmanga tisa thilte a dona a ni, a ti. (p. 171). Chu induna chu hautak hle mah se, chutiang tura min kohna a nih avang chauh chuan, hnehtu kan ni thei a ni.

A then tawp ber dawttu hi “Thuchah kengtu”, tih a ni a. Matthaia 9:35-10:42, a sawizauna a ni a. Chanchintha hriltura kan mawhphurhna a chaina a ni. Pathian ringtu, Lal Isua thu kengtu kan nihna anga kan tawrh tur chu, chiang kek kawk takin a ziak a, “Nikin ni thlenga huat kan ni anga” “Sakhaw atchilh. Remna leh muanna tichhetu a sawi kan ni ang” (p. 215). Kan tawrh tur ang zawng zawng karah pawh, Bonhoeffer-a chuan, mihring chu hlau lo turin min ti a, Mihring kan la hlauh che u chuan, Pathian kan hlau tawk lo tihna a ni a, Pathian tih tak tak chuan, mihring a hlau tawh lo a ni a ti.

A thentawp berah chuan, kohhran chungchang sawiin, Ringtu mimal tinin Lal isua kan zuina kawnga kohhran mawhphurhna leh tihtur a sawi a. Kohhran chu Leia Lal Isua taksa hmuh theih a ni tih sawiin. (p. 259), he a ngaihdan vang hian kohhran inrelbawlna leh inthunna a dahsang em em a, Thu emaw thiltih emawa rinnaa kan unau a lo tlu a nih chuan, kohhranin thununna leh zilhhauna a lekkawh ngei tur a ni, a ti a ni. (p. 290). Kohhran chuan khawvel thilte a do ngam tur a ni a, ringtu kal dik lo, ram hot ulu ber pawh nisem a thununin a sawisel ngam tur a ni a ti a ni.

A ZIAKTU: Dietrich Bonhoeffer-a kha German pastor a ni a, rawngbawltu ropui leh huaisen zet mai a ni. Theologian thiam chungchuang a ni a, nazi vanglai hunah huaisen takin a dodalin a sawi sela, man a tawk a, an tihlum ta nghe nghe a ni. A lehkhabu ziak leh ama nun pawh hi a inhmeh hle a ni.

Bonhoeffer-a an tih hlum laia a mit lo hmutu chuan, hetia hian a sawi, “ Pastor Bonhoeffer-a chhuata  thingthi a, a thinlung leh tih tak zeta a tawngtai lai chu ka thlir reng a..CHu mihring duhawm tak mai tawngtai lai chuan, ka thinlung chhungril a fan vang vang mai a ni. Pathianin a tawngtai kha a lo ngaithla a ni tih amah khan a hrechiang e mem a ni Amah an tihhlumna hmunah pawh chuan, dawhsan a lawn hmain tawite a tawngtai leh a. Chumi hnu chuan, kailawnah chuan a pen chho a, zam hmel reng reng hi a pu lo a, muang dam dapa ke penin a hlau hauhlo a ni tih chu a chiang em em a ni. Reilote hnuah a thihna chu a lo thleng a. Kum 50 chhunga daktawr hna ka thawh chhungin, Chutiang reng renga Pathian kuta innghat pumhlum chunga thihna hmachhawntu chu ka hmu hauh lo a ni” tiin.

A thusawi hnuhnung ber chu, “Hei hi chu tawpna chu a ni ngei mai, ka tan erawh bultanna chuah a ni e” tih a ni.

Lal Isua kan zui avang hian kan neih, ro sum leh pai leh kan nunna hial pawh kan chan a tul thei a ni.

“I kristian nun khan, Ringlotute pawh Pathian an rinlohna a rinhleh tir hial tur a ni”

KRISTIAN LEHKHABU ROPUI MERE CHRISTIANITY THLIRNA

Kristian Sakhaw kaihhnawih lehkhabu ropui sawi ni khua chuan, CS Lewis-a lehkhabu ropui bera chhal ngam, Mere Christianity tih hi kan sawi hmaih thiang lo. Mere Christianity, tih buah hian a tawi zawnga kan sawi chuan, C. S. Lewis a hian, Kristianna rintlak zia a chai ber a, kristian sakhaw sawiseltute hnialna thu a ziak a, Kristian nun chu engang chiah nge a nih ang tih chu chipchiar takin a chai a ni.

A BU ZIAKTU CHANCHIN: Mere Christianity ziaktu Kristian chhungkua a seilian a ni na a, kum 15 a nih chuan Pathian awm ring lotu a ni t a der mai a. Amah hian, “Pathian chungah chuan a awm loh avangin ka thinrim em em a ni” a ti.

Hetia a tleirawl chhuaha Kristianna a kal san a, Pathian awm te an rin loh chhohna chhan chu, kristianna leh kohhran rawngbawlna chu ‘ Ninawm leh inphutna nasa,’ anga a ngaih vang a ni a. Dawi leh thil dang neuh neuh te a tuipui chho ta a. Mahse, zawi zawiin a inhmu chhuak a, Pathian thu niloin ama ngaihtuahna leh duhthusam a lo zui nasa lutuk a, mi dangte a lo teh nasa lutuk te chu ainhre chhuak chho ta zel a. Pathian a hmuh lehna kawngah hian George Mac Donald-a lehkhabu, ‘Heaven’ tih chuan a pui nasa hle. Kristiannaah hian a kir leh mai duh bik lo. Hnar luih tlat dan a zawng char char a. Mahse, Pathian hmangaihna ata chu a bibo hlen bik thei ta lo a ni.

Kristianna leh sakhaw dang hi nasa takin a khaikhin a. Nunna Thuchah kengtu sakhua chu kristianna chauh hi a ni tih a hmu chhuak a. Lalpa hnenah a kir leh ta a ni. Lalpa lama a kir lehna tur hian a thiante an tangkai em em a ni. 1931-ah chuan Lalpa lamah a kir leh ta a ni. Hetah hian a thianpa J.R.R. Tolkien-a a tangkai hle. (The Lord of the Rings ziaktu). A pianthar dan chanchin hi Surprised by joy tih buah a ziak.

CS Lewis hi a hming pum chu Clive Staples Lewis a ni a. 29 November 1898 -ah piang a. 22 November 1963 a thlir thin ramah chuan a kal ve ta a ni.A thiante chuan “Jack”, tiin an ko thung a. Ren tin daih an tih ang chi hi a ni a, thiam loh pawh a nei mang lo e an ti hial thin.
Tlangval senior tak a nih hnuah nupui a nei chauh a. A nupui nena an inhmangaihna hi khawvela hmangaihna chanchin ropui berte zingah an chhiar tel fo thin. Nuthlawi pakhat thu pawh ziak ve thin Joy Gresham-i chuan CS Lewis hi a ngaisang em em a. Joy-i hi american a ni a. Fa pahnih nei a ni. A pasal chu zu ruih hmang leh amah tiduhdah deuh mai a nih avangin a achhuah san a. Lewis nen hian lehkha an inthawn tawn thin.

Joy Gresham-te England-a an han zinin a takin an inhmu a. An inkawm ngeih em em a. Atir takah chuan inhmangaih taka in ngaizawng, in hmel duh pawh an ni lo a, Joy hi nu fing leh in chhiar zau tak mai a ni a, amah a chu nupui a neih a duh vang hrim hrim niloin Joy-i chu kawm zui zel a duh avangin England-ah cham zui zelse a duh a, nupuiah sawrkar dan (Civil contract marriage)-in a nei ta a.

Lewis-a unaupa Warnie chuan ti hian a ziak a: ” Jack tan chuan a tir chuan Joy-i a ngainatna chu a fin em vang chauh a ni. Joy chu a hmeichhe tawnte zingah chuan ama thluak ang han tluk pha ve, ngaihtuahna zau kawngah te, hriat ril kawngah te, fiamthu duhkawngah te a ma kawmpha awm chhun a ni” (Haven 2006). Amaherawh chu, reilote hnu chuan Joy-i malpui-ah chuan na a lo awm a.Terminal bone cancer a lo ni a, Chu chuan an inzawmna chu a ti danglam ta a, an thinlung a lo inpawh a, kristian dan pangaia innei theiah an lo in ngaita hial a. Nuthlawi a nih avang chuan England kohhran te hian hetiang inneihna hi an hrethiam lutuk lo a, Mahse, an thian tha the Rev. Peter Bide, chuan Hopital-a Joy-i mutna khumah March 1957 Lewis leh Joy- te chu a inneih tirta a ni.

Continue reading KRISTIAN LEHKHABU ROPUI MERE CHRISTIANITY THLIRNA

CALVIN-A LEHKHABU ROPUI, ‘THE INSTITUTE OF CHRISTIAN RELIGION’ THLIRNA

Kohhran Siamthatna kawnga thawhhlawk tawp thang, Kristian khawvela a hming hriat loh thianglo John Calvin-a khan, Lehkhabu ropui tak mai, “The Institute of Christian religion” tih a ziak a. A saptawng bu hi 2013 ni ta-in ka hria, OM Bookstore atangin ka lei.

He lehkhabu ropui hi tawitein I han thlir teh ang:
He lehkhabu 1536 khan Latin tawnga tih chhuah a ni a, 1541 khan French tawnga tih chhuah a ni.Hei hian, a hunlaia French literature khawvela an thuziah dan thuk takin a nghawng a ni. Tawng dang tam tak a lehlin a ni tawh a, Kristian khawvela lehkhabu chul theilo leh nep theilo a ni.

Institute hi bu liah then a ni a. Bung 80 a awm bawk. Siamtu, Tidamtu, Thlarau leh Kohhran tiin a then a. Pathian chungnunna, a khawngaihna leh Phulo misual a chhandamna chungchang a chai a ni ber tiin sawi ila a dik ang.

A BU TUM: Institue bu-a Calvin-a sawi hmasak ber hian, a bu thu hi a khaikhawm mai theih awm e. Mihring finna zawng zawng inthlunkhawmna chu, Pathian hriatna leh keimahni kan inhriatnaah hian a ni, tih hi. Pathian hriatna tak tak chu, Pathian thu chhiar leh zir atang chauhin kan nei thei a ni, tiin a sawi bawk.

THUPUI DANGTE: Pathian lehkhabu a thlir dan chu a chungah kan sawi tawh a. Pathian rorelna chungchang leh a kaihhruaina a sawi bawk a, Pathian chuan khawvel hi a enkawl a, kiltin a en vek a; Pathian hriatpui lohin engmah a thleng lo. Mihringte hian Pathian hnathawh dan hi kan hre fiah famkim tak tak ngai dawn lo. Mihring hian tha lam kawng a zawh emaw, sual lam kawng a zawh emaw, a tawpah chuan Pathian rorelna fing tak maiah chuan an lut tho tho dawn a ni a ti.

Adama avangin sual a lo awm a, sualin mihringte a bawhbet ta tlat a, chhandam ngai kan lo ni ta a, Lal Isua atang chauhin chhandamna hi kan nei thei a ni. Total DePravity-ah kan sawi zui ang.

Tlanna chungchang chu chipchiar zawkin Limted Atonement-ah kan sawi zui ang. Pre-destination pawh TULIP ah tawitein kan sawi zui ang.
Calvin-a hian Kohhran leh a rawngbawlna leh a thuneihna leh sakramen chungchang a chai bawk. Chip chiarin sawi lo ila, a hrilhfiahna leh thil dang chu, sakramen pahnih, Baptisma leh Lalpa zanriah a pawm tih sawi hram ila a tha awm e.

TULIP: Calvin-a zirtirna hi TULIP ti a khaikhawm thin a ni a, tawite tein kim chang lo takin lo sawi chhawng ila. Synod of Dort-in TULIP (Five points of Calvinism) hi a duan chhuah a ni a. Calvin-a zirtirna zawng zawng a ni lo a, a zirtirna tlangpui a ni, TULIP hian a ken.

TOTAL DEPRAVITY: Total Depravity hi chhe vek tawh, sual let der tihna ang deuh a ni. Calvin-a chuan a lehkhabu Insitute of Christian Religion chu “Pathianin a tira mihringa tha a dah/pêk chu sual avang chuan a chhia (corrupted) a, Amahin a thilpek (supernatural gift) pawh mihring atang chuan hlih fai leng (stripped) a ni” toon. “Supernatural gift hi rinna, felna, Pathian hmangaihna, thianghlim duhna te a ni a, hengte hi mihring chhungrilah hmuh tur a awm tawh lo a, a kuangbâng erawh tlêm a zawng a la awm hram a ni” tiin a sawi bawk. Finna leh thuthlukna siam kawngah pawh theihna tlem a la nei a, chungte pawh chu a chaklo em em mai a, thimah chiah a ni bawk. Mihring hriatthiamna te chu a chhe vek lo deuh a, tih chak loha a awm a, a then chu tihchhiat vek a ni, tiin Calvin-a hian a sawi bawk.A sawi zel dan chuan, Mihring duhthlan theihna chu tisa châknain a thunun a, mihringin a tha tihzawng tipuitling thei turin a chak tâwk tawh lo a ni, a ti bawk.

Bu  2-na, Bung 2-na, Then 6-naah chuan khawngaihnain mihring a pui a nih loh chuan chhia leh tha hriatna ringawt atangin mihringin thil tha a ti thei lo a ni, a ti a, thlante chuan khawngaihna bik (special grace) avangin siamtharna (regenaration) kaltlangin an ti thei a ni, a ti.

Continue reading CALVIN-A LEHKHABU ROPUI, ‘THE INSTITUTE OF CHRISTIAN RELIGION’ THLIRNA

KAPHLEIA NATIONALISM

Kaphleia Memorial Society-intiin, mi tlemtein pawl kan kalpui a. Pawl thahnem lo tak mai kan ni a. Kan han hmanlo thei hlawm em em thin khawp a. Art and Culture Department lam tanpuina hmangin kan pawl hian tunah hian a lung kan dawh tha mek a, kan chairman Sawma (Dr. Malsawmliana) hian a hah fal phah em em mai.

Kan pawlah hian Asst Secretary hmasa ber ka ni ve a. Kan indin tirh hian Inte Thawveng tih bu kan buatsaih a, kan hralh zo ve deuh vek nghe nghe a. A kawma milem kha Zodina kan ziah tir nitain ka hria. Zara leh Kei leh Taitean kan buaipui a. A hnuah, kan Chairman Paul Lalremruata, Kaphleia te nena Chawlhna hmun duhawm zawka lo chawl hota lehkhabu Kaphleia sulhnu chhuina kan ti chhuak leh a. Nikum lam khan Mizo Essay Platinum Jubilee puala lehkhabu tih chhuah kan rawt a. Taitea nen kan kutah commitee-in a dah a. Enge maw chen hma kan han la tawh tihin, Eizawnna thilah ka kalbo rih angai a, Taitea a pha zui bawk a. Tonsona kutah dah a ni ta a.
Continue reading KAPHLEIA NATIONALISM

MIZO TE KALVARI LEH VAN RAM

Ni 14.12.2014 Synod Inkhawmpui vawi 91-na Chawhnu inkhawmah KHB 223 na, “Lalpa’n Min hmangaihna chu” tih hla hi kan sa a. Mizo te hian Bethlehem leh Kalvari chu kan lo hmu fiah ber mai awm mange..

“Lalpa’n Min hmangaihna chu
Van rangkchak ram kalsanin
Sual fate min zawng turin
A tuar Lalpa Isuan”

Sual fate min zawng turin Van rangkachak ram kalsanin Lalpa Isuan kan tan a tuar. A ropuiin a fiah mange maw, “Lalpa’n Min hmangaihna chu, Van rangkachak ram kalsanin” han tih fel et mai hian, a fun kim em em mai.

Thlir ninawm loh Lal Isua
Misual tana Kraws chu puin
Kalvari Lam pan turin
A chau a ni ka Lal.
Continue reading MIZO TE KALVARI LEH VAN RAM

KHAWNGAIH CHHANDAM HLA KA SA ANG

(Upa V. Thangzama hla thlirna)

Khawvel ngaihdanah chuan kum 70 chu upa tawh tak a ni a. Bible pawhin Kum 70 chu mihring damchhung hun pangai a nih thu a sawi.
V. Thangzama chu Assam civil Service officer te, Mizoram Civil service officer te niin Lunglei DC te, Director te, MPSC Secretary te niin khawvel lamah dinhmun ropui tak a chelh thin a. CYMA Vice President te pawh lo ni tawhin khawtlang thilah pawh mi zah kai leh mi ngaihchan a ni thin.
Pathian rawngbawlna lam a thlah thlam ngai lo a. Kohhran Upa a ni nghe nghe. Heng a dinhmun dang zawng zawng aia miten an hriatna ber chu Hla phuah thiam a nihna kawngah hian a ni zawk awm e.Hla lam a thiam dan hi a thuk hle. A hla thu ropuina chu thuhran ni se, a thluk a rem fuh em em a. Kan Mizo hla phuahtute zingah chuan Music lamah a thuk ber mai awm mange aw, an ti hial thin.
Kum 70 a nih chuan, chu chu kum 2005 khan a ni tawh,  ani pawhin a damlai ni chu a liam mek a ni tih a hria a. Reiloteah a khualzin kawng a zawh tawp mai tawh dawn a ni tih a inhria.Hmun ropuia kai turin a inpeih tawh hle. Mi tam tak chuan an nun chawhnu lamah chuan an hun kaltawhte thlirkir nuam an ti zawk thin a, ani chuan a hmalam hun chu a la thlir zel a, a phur em em zawk a ni.

Continue reading KHAWNGAIH CHHANDAM HLA KA SA ANG

MI THAWVENG LUNGLENG

Khawvel hnam hrang hrang hian thu leh hla ziaktu hrang hrang an nei a.Chu’ng ziaktu ho chu Novelist te, essayist te, playwright te, Poet te an ni hlawn a. Novelist tha tak kha Essayist tha tak a ni kher lo a. Poet tha tak kha Playwright tha tak a ni kher lo thei.

Sap lemchan thawnthu ziak tak George Bernard Shaw-a pawh kha Novel lamah chuan a hlawhchham chiang hle. Novel bu nga emaw zet chua  ziak ve tak naa, tu khawkha hriatzui a hlawh vak ta hlawm lo a ni.

Kan mizo ziaktu ho zingah chuan Zikpuii Pa kha Novel, Essay, short story, poetry te thlenga thiam a ni a. C. Thuamluaia pawh khan kutchhuak a ngah hman vak lo naa chutiang mi chu a ni. James Dokhuma pawh khan thu leh hla peng hrang hrang kha a luh chilh thuk hle. Tunlai ziaktu zingah chuan Lalrammawia Ngente pawhin Poetry tih loh chu rawn luhchilhin, chhuanawm khawpin thu leh hla peng hrang hrangah sulhna a rawn nei chho bawk a ni. Continue reading MI THAWVENG LUNGLENG

NUNNA KAWNGTHUAMPUIAH (REVIEW)

(Hei hi Sabereka Khuangkaih chanchinbu, Lalrammmawia Ngente-in a en kawl lai, 2004 khan tih chhuah a ni tawh.)

HMANGAIHNA ROPUINA

Lehkhabu hming: Nunna Kawngthuampuiah Edition : 3rd  Kum: 2004, phek:221

Khawvelin a hmelhriat tawh zinga hmangaihna ropui ber chu van ropuina zawng zawng kal san a, a thil siamte sual laka chhandam tura Isua Krista he leia mihringa lo piang a, Kraws-a lei mihringte tana nunna hlantu hmangaihna kawng a rawn  zawh kha a ni awm e.

A ni! Hmangaihna dik tak chu hmangaih tlak loh hmangaih a, zawnchhuah tlak tawh loh zawnchhuah hi a ni.

Pathian hmangaihna ang em em chu ni lo mah se, Zikpuii Pa’n, “Ka masterpiece” a tih hial ‘Nunna Kawngthuampuiah’ tih Novel-ah hian hmangaihna dik leh ropui chu kan hmu a ni. ( ‘Ka masterpiece’ a lo mai erawh hi chu, a ti sual ve deuh niin ka hria. A masterpiece chu a ni teh meuh mai. Mahse, kan masterpiece te hi chu midang min thlan sak tur ni awm tak?)  A thilsiam mihring pakhat, India hmarchhak tawpa seilian ve maiin heti khawpa nasaa hmangaihna a nei a, chu chuan a nawr kal a nih si chuan Pathian hmangaihna phei chu eng ang takin nasa ang maw? Continue reading NUNNA KAWNGTHUAMPUIAH (REVIEW)