2021-AH HIAN

  1. 2021-ah hian khawvel hian engnge a rawn her chhuahpui anga, engtin nge kan awm dawn kan hre lo a.Mihring chuan ruahmanna siam thiang a ni a. Duhthusam neih theih a ni a, tum neih theih a ni.
  2. 2021 hian mumal takin lehkha chhiar i tum ang aw. Lehkha chhiar thatna, hlawkna hi kan sawi thin a. A chhiartute pawhin kan tawng vek tawh ang, mimal tak pawhin sawi tur kan hria. Sim chi a ni lo a. Uar telh telh chi a ni.

Hnam anga dinchhuahnan te, Khawtlang nun siamthatnan te lehkhabu chhiar uar hi thui takin a pawimawh.

  1. Diary ziak theuh ang u. Memory tih changtlunna, tih nghehnan pawh a tha. Chumai a ni lo, a hunlaia kan ngaihtuahna te dahthatnan a tha.

Social mediaah kan opinion dengkhawng tak tak kan dah fo mai hi diary-ah ziak lut daih ila. Kan khawtlang, kan hnam, kan rama thil thleng hi chhinchhiah ila. A tul huna referencre a tan. Public Memory is short tih a ni a. Tuten emaw mipui min bum leh mai thin. News-in a sawi bak a hunlaia kan rilru puthmang hi record a tha.

US President paruka John Qyincy Adams khan kum 77 chhung a diary a ziak a. Tun hnu hian a buin an ti chhuak a. America History pawimawh tak pakhat a ni zui ta a ni. Ronald Reagan-a diary pawh a buin a chhuak. Anne Frank-i dairy pawhin khawvel a nghawng hi.

I diary ziak la, mi chhinchhiah loh, i nun, i chhungte nun, in khawtlang nun, in ram nun kha chhinchhiah teh.

  1. In ‘settle’ ila. Eizawnna nghelnghet nei sa kan awm anga, eizawnna nghelnghet la neilo, neih hun tawh si a awm theih bawk ang. Eizawnna nghelnghet neilo pawn nghet taka engemaw vawn tan kumah hmang ila. Kan vawn ngheh theih hmasak a piang vawn ngheh hi a pawimawh.

Hna hniam deuha lang hmusit tlat chite hi kan awm fo a. Hnam hniam leh sang hi zahawmna a ni lo a. A thawktu rilru leh a thawktu thawhdan a zirte hi a ni a. Bultanna sanga bultan hi chu mi tlemte zawk an ni.

Kan thawh theih ang thawh hmasak hi rahbi hmasa, sang zawk kalna tur ke penna hmasa a ni thin.

  1. Kohhran leh khawtlangah nasa leh zual zawkin tel teh ang u. Mahni tan ngawta nun hman hi hlimna a ni vaklo. Mi dangte tana enna thlenturin kohhran leh khawtlangah inhmang vaklo pawhin thahnem ngai leh zual zawkin i tel ve tawh ang u.

Kan khawtlang hi nuam se kan tih chuan, mi tihah dah loin, kan mawhphurhnaah i ngai ang u.

Lehkha kan zir zawhah, hna kan hmuh vek hnuah kohhranah inhmang chauh ila, khawtlangah te hian tel ve chauh ila.

Mizo hnam hi tu kutah nge a awm ang le!

Tunah phei chuan Mahni eizawnna thulh hi kan sawisel nasa si a. Kan eizawnna a kan hun hman zawhah chauh mi dangte tan leh kohhran leh khawtlang tan kan hun hi pe bawk chauh dawn bawk ila.

Eng hnamah tak chuan chhuak ang i maw..

Hnam hlim lo tak, hnam him lo tak, hnam inkawm ngeih lo tak, hnam mahni hmasial tak kan ni leh zual ngei ang.

Tunah hian kan tha em em lem lo a. Chutianga kan awm chuan, tun ai hian kan thasawt chuang hek lo ang.

Politics te hi mi dang kutah kan dah tlat a, mi dangte siamthatturah kan dah a. A chhunga lutte ring bawk silo, lut tharte ngaisang chuang silo, mahni luhtum bawk siloin kan awm a. Tu tih atan nge ni kan tih thin ni?!

Mi dangte tana hun hmang a, Pathian biakna hun insiam a, kohhrana rawngbawlna a te tangkai tum ila, kan hnaah theih tawp chhuah bawk ila. Hnam tana hun hmang theiin hun hmang bawkin, khawtlang tana tangkai thei tangkai bawk sela…

Hnam duhawm zawk kan nih ka ring e…

THINGSERH THLIRNA TAWI

-Ramlawt Dinpuia

Kum liam ta kha kum ṭha lo leh kum malsawm lo niin kan ngai tak nain, a ṭha zawnga chhinchhiahna tur erawh a awm ve nual a. Mizo hnam anga a ṭha zawnga kum pawimawh a nih theihna tur lian ber pakhat chu hripui leng vanga thil dang tih theih loh kara lehkhabu chhiar leh ziah lama hma kan sawn viau hi niin ka ring. Lehkhabu tlangzarh inkhawm a awm hlei thei lo chungin lehkhabu ṭha tak tak a chhuak nual a. Chu’ng zingah chuan kum tawp dawn te tak taka chhuak, ‘Thingserh, Ram leh Hnam din chhuahna’ F. Vanlalrochana ziah, Fraser Media and Publication-in an chhuah hi a ṭha ber zinga mi a ni ang.

Vawiinah khan ka order a lo thleng ve a, tlai lam aṭanga chhiar ṭanin khup mai mai a lo harsa deuh hlek a, ka chhiar zo thuai. A chhung thu luh chilh hma hauh aṭanga mi hip zar thei lehkhabu hi Mizo ṭawnga chhuak tawh lehkhabu ka chhiar ve phak chin zingah chuan a class ber pawl a nih rih ka ring – ka la chhiar tlem em mai pawh a!

Ram leh Hnam din chhuahna tih a nih ruih avang hian lehkhabu puithu run, chhiar har zet ang kha mitthla lo ula. ‘…khawthlir leh hmathlir min siamsak thei tur chi, tha thar min pe thei tur chi ni mah se inzirtirna lam erawh a ni lo a, “Ti rawh, ti suh” tia infuihna bu a ni lo. A ziaktu hian a chhiartute min fuih fawk fawk lo a, min zilh khur khur lo. Zirlaibu ang maia hlu, zirlaibu anga khawng si lo hi a ni a, rilru sukthlek dik neih theihna tur khawp, ṭang ṭeuha chhiar ngai ni si lo a ni.’ tia duhsakna thuhma ziaktu Lalhruaitluanga Chawngte sawi hian a tichiang.

Lehkhabu chhiar hrim hrim hi a ṭha a, lehkhabu ṭha chhiar phei chu a ṭha leh zual. He Thingserh hi lehkhabu ṭha zinga khung loh theih loh chi a ni a, mi zawng zawngin chhiar thei ila tia duhthusam khum tlak a ni bawk. Kan uar mah mah ti an awm a nih pawhin, keimahah chuan mahni chauha chhiar atan chuan a uiawm ka ti a, duhsak zawngte kawhhmuh leh present chi a ni ka ti.

Famkim lohna khawvelah kan la awm miau avang erawh chuan a famkim bik hauh lo a. Chhut sual palh a awm zeuh zeuh hi, a lehkhabu paper, kawm etc ṭhatzia ngaihtuahin a awm ang lo a, mit a tikham zual! Mi ropui tak tak chanchin a lam chhuah zinga Bobby Kennedy chanchin kim chang deuh zawk a awm ve lo hi ka lo ui. A thusawi ropui chungchang erawh a awm tho a.

Ka vawi khat chhiarnaa min hneh ber lai chu Mizo Sipaite Football Final khelh thu hi a ni a, Mizo hnam hming tiṭha tura kan pute’n ‘Mahni bi tum chhuah loh tur. Tihtluk reng reng tur’ tih thuvawn nei chunga thih ngama football final an khelh chanchin hian hnuk a tiulh thei! Kha khelmual kha Mizo hnam tana indona mual a ni miau a.

Pu H.K Bawihchhuaka chungchang a sawina ‘A Pathian thu awihna chu politics field-ah pu lutin, Politics field-ah a takin a ringtu nihna a tilang a. Biak inah a sawi ṭhin thung.’ tih hi a va han tawk tak. ‘Western values-a kan inchawm nasat poh leh kan hnam chu kan buai zawk.’ tih thu pawh hi ngaihtuah zui ngai tak a ni bawk.

Chutiang chanchin ngaihnawm leh mi cho thei tak tak te, khawvel ram ropuite din chhuah dan ngaihnawm tak tak te, hnam tana inhlan ral mi hmingṭha tak takte chanchin leh kan hnam tana zir tur zirlai, thiam leh ngaihnawm taka sawina lehkhabu hi chhiar a, zir tluk tluk tham a ni.

PUITLINNA TUR KAWNG HNIH

Mizote hi kan hnam a la naupan ang aiin khawvel tukverhah kan dak hmain, kan thlir zau viau a. Kan hnam la naupang tak tih dan kalpui la nei rei lo leh kan khawhmuh zau insual chuan kan hnam nun thui takin a nghawng niin a lang.

Intehnana kan hman hnamte chu kum 900 vel kal tawha in ropui tak tak lo sa thei, chung an insakte chu vawiin thlenga la dingte a la ni hlawm a.

Kan kalpelh tawh sulhnu hi a inthlau lutuk deuh hret a ni.

Mimal emaw, hnam ang emawa puitlinna tur hian kawng zawh tur tam tak kan nei a. Kawng hnih chauh i han sawi teh ang.

  1. Chhuah vah tam: Kan chhuak vak tam lo. Mahni veng sakei kan tam.

Section YMA ah kan inhmang a.Hruaitu kan ni a.Mahni vengah, kohhranah kan inhmang a. Kum tluana veng dangah zan khat pawh riak lo hi kan tam viau ang.Kan ngaihtuahna hian kan veng a pel tam lo thin.

Zin chhuaha mi chi hrang hrang tawn loh chuan hriat belh a tam lo duh ang reng. Mi fing, thluak nel leh fim kan tih reng reng hi. Zin tam emaw, hmun danga hnathawk tam, hna ngai pat nilo, hna nihphung nei hran thawkmi an ni duh fu.

Chutiang mi emaw, inhmanna diverse deuh hlek mi, mi chi hrang interact pui tam emaw an ni fo thin.

Thut hmun atanga khawvel rorel tum hi chu, a khirh mah mah.

Ka pa khan, Kohhran, Kohhran thalai, YMA a inhmang lo pawh Sports associationah tal inhmang rawh se a ti thin. A lo dik khawp mai. Inhmanna neilo, mahni room atanga khawvel thlir thinte an pun hnu hian kan heti zo ta a nih hi.

Mahni veng atanga hnathawh tum, awmna ngaia awma,hmuh ngai hlir hmu, che chhuak loah chuan thanna (growth) hi a awm mawh.

Aizawla mi hausa hlun pawh hi an khua atanga chhuk tawp, Burma rama chumi han phur tihte an ni thin. A awmsa ei tum leh kawng awmsa zawh ngawtah chuan kan kang thei lo.

Changkan tum na leh class ringawt khelhna hian engmah min nih tir thin lo

Khawvela hnam daih rei ho hi en ula…explorers, adventurers, sea fairer etc an nih vek hi. America ram an daidar chhoh dan pawh jedidiah smith…Kit carson etc ten mingo ho daidar loh ram an daidar a…journal an ziak a…lehkhabu an ti chhuak a…an hnung a lo kal leh zel tur tan kawng an siala. Charlie Goodnight-a bawng khalh kawng vanga sumdawnna lo inhawng zaua ram lo thrang ta te, Goodnight-loving trail (texas atanga colorado/denver/wyoming) kawng an sah hawn zawha bawngvulha sumdawnna lo thrangin american economy a chawisan dan etc sawi tur leh chhiar tur, a tam ang.

Ka’n sawi chhan chu, hnam anga kan than a thutna chu mahni inchhung lum kan lawm em mai, experience a zau thei lo a, finna tam tak kan chan bawk.

Kan thawnthu paw’n chhawrthlapui eng hnuaia tlangval lungleng stage a pelh mawh em hi.

2. Lehkha chhiar:

A dang leh chu, lehkha kan chhiar tlem em em a ni

Ngaihdan tlemte kan nei a. Thil tlemte kan hria a. Kan hriat bak hi dikloah kan ngai fo. Kan la hmuh loh chu awm lo, kan la hriat loh chu dikloa ngai hi kan tam. A ni lo nasa si.

Lehkha chhiar tam hi a tha a. Miin lehkha ka chhiar hman lo an tih hian ka awih lo thin. Ka pawm vaklo. Tum chuan a chhiar theih. Thil dang pawh a tih theih vek. Chhiar tam dan hi chu kan chhiar chak dan (reading speed) a zir a ni.

Lehkhabu hi civilization lungphum pawimawh tak a ni a. Lehkhabu chhiar uar hnam hi hnam damrei leh hnam daih rei an ni. Ram ropui hruaitu ropuite hi lehkha ziakmi leh chhiar mi an ni thin. Egypt ram ropui taka siamtu Ptolemy-a khan Alexandria hmunah library ropui tak a siam a. Lehkhabu pawh a lehlin tir teuh a nih kha. Septuagint te thlengin. Vawiinah Bible kan lo neih phahna kawng pawimawh tak a lo ni ta a ni. Julius Ceaser-a pawhin Gaul rama a campaign (indona) chanchinte pawh a ziak a, a ngaihnawm viau nghe nghe.

Hnam puitling leh hnam damkhawchhuak ni turin lehkha i chhiar uar ang u.

“Often I hear people say they do not have time to read. That’s absolute nonsense. In the one year during which I kept that kind of record, I read twenty-five books while waiting for people. In offices, applying for jobs, waiting to see a dentist, waiting in a restaurant for friends, many such places. I read on buses, trains, and planes. If one really wants to learn, one has to decide what is important. Spending an evening on the town? Attending a ball game? Or learning something that can be with you your life long?”-Louis L’Amour

THINGSERH REVIEW -F. Lalzuithanga

Lehkhabu hming: THINGSERH
(Ram leh Hnam Din Chhuahna)

Edition : 1st Edition, 2020

Review-tu: F. Lalzuithanga

Khuh Hawn Nan

Pi Pute ‘Thing Serh’ leh Rochana ‘Thingserh’

‘Thing serh sat’ tih țawngkam hi kan hre fo va; ram leh hnam khawih thil thleng eng emaw a awm changin pawl leh mi malin kan lam ri leh fo țhin a. Pi pute thing serh leh Rochana Thingserh hian eng nge inanna leh inzawmna a neih a, ‘Thingserh’ emaw ‘Thing serh sat’ tih chu eng nge a awmzia chiah tih chu he lehkhabu thuhma lamah a sawi fiahna kan hmu a.
C. Lianthanga ‘Hmanlai Mizo Nun’ bua a ziak dan leh he lehkhabu thuhma lama sawi dan hi a inzul viau mai a.VL Siama leh B.Lalthangliana te, mi dang dang pawhin an ziak nual a. Ral lu lam nia Mual laia Thing phun a nih si chuan, C.Lianthangan tu ma en an phal lo ti mah se an phunna hmun hi a ualau riau mai si a, a sattu chu en phal lo mah se hmuh chu an awl viau lo maw te ka ti mai mai☺☺☺James Dokhuma sawi danin, Thing serh atan hian Thingsia an hmang tlangpui a, a awm loh chuan thingthiang pawh an hmang bawk a ni awm e.
Eng thing pawh lo hmang se, a pawimawh ber chu lal leh ram chhan a, khawtlang tana nun thapa inpe ngam te aiawh (symbol) a nihna hi a ni a. Chu concept tak chu he lehkhabu kawmah hian a kawm duangtu hian a rawn hmang a. 8 symbol emaw mi tam zawkin kan tih tur hi INFINITY symbol a lo ni a. Thing serh conceptual image, a abstract idea taka chu tawp lova inpumpekna, chin nei lova inpumpekna nun kha a nih avangin he Infinity symbol hi thingsia leh thingthiang aiah hman a lo ni ta zawk a.
Ngunthluk taka chhiar chhuah hnua kil hrang hrang hrang aţanga thlirin, Thingserh symbol atana Infinity symbol an hmang daih hi a rilin a pui riauva hriatna ka nei a; a bu chhung leh a thu hawi leh he lehkhabuin min thlenpui a tum ram pawh hi a fiah kuarin zu hre teh tlat a maw le…

Thubelh: Tawkthiala, Tawkhuaisena kha chuan muala an thing serh phun chu kik kerh duh tawk mai lovin a fik hmawk e tih a ni a.
Thing serh sah chin dan hi tun hnu Țiau lui kan hnua kan chin chauh a nih a rinawm bawk… a chhan leh vang erawh ka source hi lehkhabu pakhatah chauh ka la hmuh avangin ka sawi chiang ngam lo thung…

Thlirna:

Ram leh Hnam Hmangaihtute tana Sah Tur
THINGSERH-Ram leh Hnam Din Chhuahna

“Ram leh hnam din chhuahna tur chuan RILRU FIM kan put a, HRIATNA THUK kan neih a. RINAWM leh DIK taka kan awm a ngai” tiin F.Vanlalrochana hian thil pali pawimawh tak tak tar langin chumi lam hawi chuan he a lehkhabu THINGSERH pawh hi a ziak a ni.

Ram leh hnam din chhuahna tur kawngah rilru fim puta thil ngaihtuahna thiam turin hriatna thuk leh ril tak kan neih a ngai a. Chuta tana kawng hnai leh awlsam ber chu lehkhabu țha chhiar a ni. ‘Hriatna hi chakna’ tih thufing awmsa kha belh hlek ta ila, hriatna hi huaisenna a ni tiin. A chhan chu ram leh hnam tana rinawm leh dik taka awma thil ti tur chuan huaisen a ngai a; a hmun leh huna huaisenna dik nei thei tur chuan hriatna dik leh thuk kan neih a ngai bawk.

Chutichuan, Rochanan Ram leh Hnam din chhuahna tura THINGSERH a phun hi, lang thei lama kik kerh kerh duh tawk mai lova fik hmawk hmawk duh tur tan pawh pawngpaw basa ngam a, haw haw leh inhrosa chunga a huhoa va pana sah mai tur chi ni lovin, chhungril lama chakna nei hmasa tura mite buatsaihna leh chutianga ‘chhungril chakna’ kan neih theih nana “Khawthlir leh hmathlir min siamsak thei tur chi, tha thar min pe thei tur chi chu ni mah se inzirtirna lam erawh a ni lo a, ‘Ti rawh, Ti suh’ tia infuihna bu a ni lo…rilru sukthlek dik neih theihna tur khawp, țang țeuhva chhiar ngai ni si lo a ni” he THINGSERH hi!

Pu Hruaitea (Lalhruaitluanga Chawngte) thuhma lama sawi angin, ram leh hnam din chhuahna tura mi ropuite chanchin ziahna bu a ni ngawt lo va; mi ropuite (leh ropuia ngaih lohte thlengin) chanchin ropui tak tak erawh tar lan a ni thung. Phek 227+xv a chhah, cheng 300 man, a kawm hma lam pawh a pawng chi ngata chhut; a paper quality lah Mizoram tualchhung bik offset lamin an la hman ve ngai loh paper uk, zang hui mai, ar awp lai chawi ang deuh a ni a. Mizo țawnga chhuak lehkhabu kan hmuh leh hriat, neih ve phak chinah hetiang anga paper quality țha hmanga chhut hi a la awm lo em aw, tih mai tur a ni a. Tun hnai mai aţanga Publishing House thar kan hmelhriat, kum rei lo te hnua Zoram khawvel la al thei tura beisei leh rin ngam tur FRASER MEDIA & PUBLICATION kut chhuak lehkhabu a ni bawk! (Mizorama chhut-khawl hmasa ber laluttu Zosap Pu Fraser hming chawia phuah a ni awm e).

A ziaktupa lamah peng kawi lawk ang. Ku Rochana hian kumin 2020 bik hian thil thar, mi la tih ngai loh țha fe fe a rawn ti chhuak nual mai a. Trend-setter ni mai awma mawi, a Man of Idea tih tur chi ni hialin ka hre țhin… Pahnih khat chauh sawi ila. Pakhat chu Mizo thu leh hlaa kan la neih loh (Chawngduma Hla Sei te, Taitesena tih C.Lalkhawliana phuah te kha chu a hrana a bua khawr a ni hran lo a) Poetry mal bu khata a khawrpum PATHIAN ZAWNNA tih kha a ni a. A hard-copy a siam hmain E-book hi a hralh hnem fu bawk, Rs. 10 man lai kha nia☺☺ A pahnihna chu, tuna a lehkhabu hi a ni leh a. A bu chhung thu eng pawh lo ni se, a printing leh a paper lam thlengin a țha ber ber kan duh tawhna hunah (sum nei lem lo pawhin) Mizo lehkhabu chhuak tawh zinga a țha thei ang ber tura mi dang tante tana entawn tur a rawn hnut chhiah leh hi ropui tak a ni… a publisher lam hmalakna ni tam zawk mah se, ku Rochana ațanga bul țan a ni hi a ropui lai tak chu a niin ka hria a, heng thil pahnih chauh hi a lehkhabu thlirna karlakah zeh loh theih lohah ka ngai!

Thingserh Bu Chhung:

Duhsakna Thuhma leh Thingserh chungchang sawi fiahna hi mi pahnihin an ziak a. A ziaktupa hian Thuhmahruai leh Lawmthu sawina a hranin a nei ve ve bawk a (he thil hi hmun khata tih mai awm chu ka ti deuh va; mahse, a ziaktupa style a ni mahna). Heng ațanga lang chiang tak chu he lehkhabu hi mi pakhat ziak ni mah se, a bu hlawhtlin nana mi tam tak tha thawh thu hi a ni a. Ziakmite tan puibawmtu țha- proof reading te, layout leh editing te, a kawm duan zawng zawng bakah chhuahsaktu (publisher) pawimawhzia hi sawiin a siak lo. Heng a puibawmtu hrang hrangte tha thawh hi hetianga țha leh mawia chhuak thei tur chuan a pawimawh em em a, Ziaktu dang zawng zawng pawhin an mamawh mihring leh mi hlu an ni e.

Ram leh hnam din chhuahna lam hawi țhiau thuziak 28 laite hi Țhen hrang hrang paliah țhen a ni a.
A țhen khatna hian ram leh hnam din chhuah nana HRUAITU ROPUITE pawimawhzia a rawn thlur a. Mi thiam chungchuang BR Ambedkar te, Italy ram suih khawmtu pawimawh Garibaldi te, India Prime Minister ropui AB Vajpayee leh Nuclear Scientist (a hnua Mipuite President ni ta) ropui Abdul Kalam thil tih ropui tak te; mi dik leh thleibik nei lo General Carriapa te pafa chanchin te, Mizo pa ropui, politician dik leh pamham lo, HK Bawichhuaka te, mi tum tlang leh huaisen taka a ngaihdan tlang taka sawi chhuak ngam sipai hotu George Marshall chanchin te, US ram tana Rose Par kuhmum, vul ve ta hman lo Robert F.Kennedy chanchin ațangin ram leh hnam din chhuah nana hruaitu ropui, hruaitu dik leh huaisen pawimawh dan chiang taka tar lan a ni a.

A țhen hnihnaah RAM SIAM ȚHATNA LEH DIN CHHUAHNA bul chu Sorkar țha neih a nih dan chiang takin, India ram ei bar leh sum leh pai dinhmun a tlakhniam ber laia khai tura sorkar-in hma a lak dan, mi thiam Manmohan Singh-a Finance Minister atana thlan a nih dan te, Indian Economy chhan chhuah leh siam țhatna kawnga khatih laia Sorkar hnalak dan ngaihnawm takin a ziak a. He thuziak pahnih, thu pakhat ziahna ni si pawimawh dan hi a bu ka chhiar chhuah vek hnuah ka hmu thiam ve ta viau mai (ka chhiar lai ni lovin).Mahse, tui hnih duah lo mai ang.
Tuna Super Power ram ni mek te, ram hmasawh tawh First World Country an tih ramten an tun din hmun thleng thei tura ram siam țhat leh din chhuahna kawnga tha an thawh a, bul an lo țan chhoh dan hrang hrang- South Korea te, China te, Japan te, Singapore leh America chanchin ațangin a pawimawh zual lai thur chhuakin ngaihnawm takin rawn tar lang a. Keini tan pawh kan ram leh hnam din chhuahna turin inzirna tur leh entawn tur hrang hrang a rawn chhawp chhuak hnem hle a, a bengvarthlakin a ngaihnawm piahah Entawn mai ni lova mahni inenfiahna tur Darthlalang fiah tak a hung chhuak a ni ber e.

Țhen thumna hi ram leh hnam din chhuah nana THUPUI PAWIMAWH tak tak paruk dah khawmna a ni a. An ram leh hnam tana Daniel Webster te, Vercingetorix leh Crazy Horse te inpekna leh tuarna hrang hrang te; Mizoram din chhuahna leh hmasawnna daltu lian ber EIRUKNA chungchang te, kan ram siam țhat duha politik kheltute khelh danah dawta inbeihna hneawm tak kara Barak Obama leh McCain te, Laldenga leh Ch.Chhunga te ațanga zir tur leh entawn tur kan hmuh ropui tak mai te; politik-ah a ni emaw pawlah a ni emaw thuneihna leh lalna atchilhna lak ațanga fihlim a ngaihzia Rom Dictator Cicinnatus nun ațanga kan hmuh ropui tak mai te; mahni zahawmna humhim tura CEC Sastri beih dan ropui tak mai te, Nelson Rockefeller nun ațangin ram leh hnam din chhuah nana ram leh hnamin a mamawhna zawnah mi thiamte thiamna hai chhuah leh hman țangkai a țul tawhzia te chiang takin kan hmu.

Țhen lina hi ram leh hnam din chhuah nana MIZO HNAM KAIHHNAWIH bik thlurbingna a ni a. Thuziak hrang hrang pasarih- Mizo hnam tana MP pakhat (R.Thanhlira MP, RS leh Dr. Roțhuama MP, LS) te tih theih ropuizia leh tam dan te; Hnam Sipaiten Lunglei an lak dan chanchin Brig.General Lalngura titi ngaihnawm tak te; Kalkhaman Sonai hmuna Mizo Bazar hmasa ber a din dan te; Pu R.Buchhawna leh Lalbuaiate hmalaknaa Mizo High Sikul hmasa ber din a nih dan te; Zosaptharan Mizo hnam hla hmasa ber hmanga MIZO LAWM TEH U tia a lo fuih dan leh vawiin thlenga Identity chungchangah kan nihnaa lawm a pawimawh deuh deuh dan te; Mizo sipai leh Gorkha sipaite football-a final an khelh thu ngaihnawm tak mai te; kum 1947-a Mizo hnam puipaten Mizo hnam kal zel dan tur ngaihtuaha an inhmuh khawm ţuma an thu rolum- MAHNIA RO INREL hi kan hnam hmakhaw ngaitute tan chuan kan damna leh din khaw chhuah nan a țul leh pawimawhzia thu hmanga tlang kawmin, ram leh hnam din chhuahna leh hmasawn nana inhlana inpumpekna thinlung neia THINGSERH sat thei turin a bu kan khup rual rualin min buatsaih ta a ni.

Ram leh hnam chhan nan leh din chhuah nana Thingserh sat (tlak ni) ni thei turin a bu i chhiar chhuah ve hmasak phawt a ngai e.

Ps: A bu chhung khaikhawmna te, a chhunga thu mawi leh ropui deuh deuh thur chhuah chak ka thaisen ngei nguai te, ka mimal thlirna leh hmuh dan hrim hrim hi vawi khat post la siam leh thama sei a ni a, a la zo lo tihna nih chu a review hi😎

KAPHLEIA NI (NOVEMBER NI 13) PUALIN

TLANGVAL KAPHLEIA

“Thihna chu ka hlau lo a, Thlan thim chu ka hlau hek lo, ” titu chu Vawiin ni ang kum 80 kal ta khan, Nung turin a thi a, Chatuan lawmnaah a lut ta.

A thlanlung a pain a phunah chuan, heti hian a inziak a

“Kan fapa neih chhun

Kan thlamuanna ber thin” tiin. Kaphleia chanchin hre chiang apiangin a nu leh pa rilru natdan tur hi a hriatthiam pui anga, Mizo hnamin a chan ropui zia an hriatthiam chuan, Chalchingvunga leh Chuaizovi te tluk bawkin an thinlung a na ang. Kaphleia chu Mizo hnam thlamuanna ber thin pakhat chu a ni si a.

He hnam hi, mawl tak a la nih laiin, Vai ramah lehkha zirin a awm a. Hnam pumpuiin an thlir rawn a nih laiin, Natna tihbaiawm takin a man a. “Mihringte hi engkim duh a, engkim hmu tlak lote kan ni, kan chan chheteah kan lawm mai tur a ni” a la ti cheu thei a ni.

Mahni hlawkna theuh um , kan buai chhoh mep mep laiin, Mahni aia Ram leh hnam dah pawimawh hmasa, Pathian dah hmasa zel tute chuan he ram tana tih tur la ngah em em a inhre chungin ram tha leh zual zawk an lo pan tawh a.

1940 a piangte chu putar an ni tawh. 1940 khan Tlangval pakhat a thi a, Mizo hnam tan channa ropui tak a ni. A hunlaia natna tih baiawm ngawr natnain a tlak buak a, Calcutta lam a a lehkha zirna atanga lo hawin, “Thi turin ka lo haw e” a ti hial a ni.

Chu tlangval ngaihah chuan, Mizo hnam chu a ropui ber a. Ram leh hnam leh Pathian rawngbaawl chu kan tihtur awm chhun ni hialin a hria a ni. “Kan tih leh kan sawi engkm mai hi, Pathian leh kan ram tan ni se” a ti hial a ni.

A huaisen khawp mai, “Thihna lo thleng tur chu ka hlau lo a, thlan thim pawh ka hlau hek lo” a ti hial a.Ram leh hnam tana tihtur nei kuhtul chunga mual a liam tur chu na a ti em em a, “fapa hrin man awmlo” a inti hial a ni.

Mizo Essay hmasa ber, “Thlirtu” a ziak a, Short Story, “Chhingpuii” a ziak baawk a, hla ropui, ” Zoram ka ram” tih te a phuah a, Hla pui hmingthang, “Jerusalem ka in ropui tih hi a leh lin a ni bawk.

Kaphleia kha Government High School. Shillong-ah a kal thin a. Chu chu Khasi Nationalist hoin an din a ni a.1880 khan an din a ni. Hemi hnu reilote hian Kaphleia te sikul dintute tho hian Khasi ho press hmasa ber pawh an din leh a ni. Kaphleia te High School kal kha chu an fel tawh viau a. A diary atanga en pawhin a high School kallai khan a lehkhabu chhiar pawh a puitling tawh hle a ni.

A hnuah Calcutta-ah lehkha a zir leh a. Bengali ho an vanglai a ni ber ang chu, chutih hun lai chu!

Khawvel inlum leh hunlai a ni a, khawvel ram hrang hrangah pawh ram leh hnam hmangaihna kawngah mipuite an thang harh a. Khawvel indopui pahnih inkar cheh hunah an awm a, hun danglam takah chuan Kaphleia chu lehkha zirin a awm a. Hetih lai hian India ramah pawh Gandhi-a kaihhruaina hnuaiah zalenna sualin an vanglai tak an thleng chho a. A lehkha zirna hmun Calcutta chu Indian Nationalist ho kulhpui pakhat a ni a, Indian National Movement-ah period tam zawk chu calcutta hi a hmunpui ber a ni hial awm e. National Movement leader tam berte hi Bengali an lo ni bawk a. Chung hun vang lai, Civil Disobedience Movement velte a lar chhoh laia lehkha zir chu kaphleia kha a ni. Chungte chuan Kaphleia hi nasa takin a nghawng a ni tih a hriatthiam theih awm e.

A lehkha zirna boruak leh a hun tawn te han en hian Nationalist a ni hi a awm viau a ni. Mizo Hnam tana zalenna duhtu a rawn ni a, Vai hoin India ram zalenna an duh ang bawkin, Kaphleia chuan Mizo te zalenna chu a duh a, independent ram kan nih chu a duh ve a ni. Politics rilru chhiain a ti buai lo a, hnam hmangaihna thinlung diktak a pu a. India miah a in ngai ngai reng reng lo a, a ni ngai miau hek lo a!

Kaphleia hun lai khan Mizo leh British Indo atang khan kum 40 bawr emaw chauh a la inher liam a, kha Indona chanchin pawh kha a tel ve ate ngei ka atang pawhin a dawngin a rinawm a. Mizo hnam a ngaihhlut zia te kan sawi tawh a. Chu mizo hnam chu tu thuhnuaiah mah kun lo se, ama kein ding se, tih chu a duhthusam a ni.

A twngtaina pawh hetiang hi a ni
“Aw chung Pathian
Hnam tin khawngaihtu thin;
I fate bawk kan ni
Mi hnuaia kan kun bik phal suh la.
Hnehchhiah leh bumna min dopui la
Kan innghahna thutak ni se;
Kan tih leh kan sawi apiangte
Pathian leh kan ram tan ni se”

“Aw chung Pathian
Mahnia ding turin,
Thudik leh fel zawmin
Chakna, finna min zuk pe la…”

Kaphleia thinlungah chuan Mizo chu hnam (nation) a ni a. Ama kein a ding tur a ni tih hi a ni. Keini pawhin Mizo hnam hi nation a ni a, a tawpkhawka kan nihna tur chu tuma hnuaia kun loh hi a ni, tih hi kan theihnghilh loh angai a, heta tang hian kan identity pawh kan din a tul a ni. Chu chu h khawvela kan dinchhuahna tur pawh a ni ang.

Kum 78 kal ta khan, “Kan dam rei leh reiloh te hi, Kum te, thlate hian a hril ber lo, kan thu leh kan thiltihin a hril ber zawk a ni” ti tu, fapa hrin man awm, Kaphleia chu kum 30 mi chauh niin a thi.

Kaphleia chu a thi tawh a, Kaphleia chu a dam reng ang.

“Ar ang ka vaihna tlang zawng zawng hi

Ka zua Lal hnenah ka hrilh hun chuan

Hmangaih banin min pawm ang;

Engmah reng ka hlau lovang,

Aw, Chatuan lawmna ka chang tawh ang” tia a lo thlir hmun, JERUSALEM a IN ROPUI-ah chuan lawmna leh muanna chang tawhin min lo nghak a ni.

“Aw Lalpa, Kaphleia min pek avangin kan lawm e”

PA THIL HREZAU THAROOR-A

Indian Politician, UN diplomats thin, Thuziak thiam ni bawk Sashi Tharoora hian thil a han hre khawp a. A hre thukin a hre ril a. Eng thil pawh sawi se, Facts and figures zawng zawng nena sawi thlap thlap thei, sawi ngaihnawm thiam bawk si a ni.

You Tube-ah a thusawi hi ka en in ka ngaithla fo a. A hmuhnawmin a ngaihnawm tel bawk. A thil sawi hi a hrechiang em em thin bawk. Amah hi Google kal thei a ni ringawt.

US Secretary of Defense Gen. James Mattis pawh hi mahni subject hrechianga sawi a ni a. A hna kaihhnawih hi chu a kum kar, kil leh khawk rawk ami pawh, “Chu chu chutiang chu a nia” ti nalh nalh thei a ni. Gen Stanley McChristal pawh lehkhabu pahnih chhiar kawp reng a ni.

Tharoor a te ang, Living Encyclopaedia, Library kal thei, Google Nung ang chi hi an hmuhnawm a, an ngaihnawm, ngaihthlak an nuam a. A lehkhabu reng renga a thuziakte hi a chiang thei thin fek fawk khawp mai. Mizo Thuziak thiam lar tak pakhat lehkhabu ka chhiar kha chuan, a lehkhabu dang zel chhiar zui chakna a bo lek lek mai! A hriat pawlh nasa lutuk a. Mi pakhat lehkhabu ziak chungchang a sawi a. A sawipa khan bu hnih chauh, hawi zawng inang lo lutuk leh nghal a ziak a. Ani kan pu khan a han hriat pawlh tlat mai a. A bu hming ngawtte kha a sep rawtui nasa em em mai a. A thil sawi lah a ni lo bak si a. A chhiar zau lemloin ka hriat phah ta!

Mihring hian kan ngaihven a, kan peih phawt chuan thil hi a lo hriat theih khawp mai. Edmund Burke-a khan Paradise Lost a sawichhuak thei vek! Dan lam kaihhnawih hnathawktu zingah pawh a section kil kar, a article biru ru nen pawh chawp leh chilha thilthleng kaihhnawiha sawi thei an awm thin.

Thil hre zau, hre ril, hre kil, hrechiang Tharoor-a hi 9 March 1956 a ni a. Mahni hriat lam hriat chianah chuan, Justice Rohinton Nariman-a hi a tluk lo hret mai awm mange aw, ka ti deuh. Chu chuan Rohinton Narimana hriatna chungchuan dan san zia a tilang ang. Tharoor-a meuh ai pawha thil hria chu. Londona piang niin, India ramah a seilian a. St. Stephen’s, Delhi atanga BA zir zo a ni a. Fletcher school atangin internaltional Relations a zir zo leh a. Hun reife UNO-ah a thawh hnuin, a bansan a. Politics luh chilhin MP A ni chho zui ta a ni.

Lehkha ziak mi a ni a. Thawnthu leh thu lo a ziak a. A thuziak hi a ngaihnawm viau zel. A thusawi ang thoa ngaihnawm a ni. Mak tih khawpa saptawng thiam a ni a. A hriatna rilna leh a sawichhuah thiamna hrim hrim pawh hian pa ropui takah a siam ve reng reng.

Tharoor-a in zir peih leh hriatna ril, kut chhuak nei tha hi kan hnam tan awhawm tak a ni.

CHHIAR SEN LOH CHHIAR THEITU CHU

Kum 32 chauh he khawvelah a dam a. A thihna pawh kum 1920 daih tawh kha a ni.

Srinivasa Ramanujan-a kha khawvela mathematician ropui berah mi tam tak chuan an ngai a ni. ‘The man who knew infinity’ tiin an sawi thin.

Tamil Nadu-ah rethei taka tei mai mai kha eng tin tin emaw a kut chhuakin Cambridge a thleng a. Amah pawh Cambridge-ah pawh an la chho ta hial reng a. A hun laia solve theih loh Mathematics zawhna tam tak kha awlsam deuhin a chawk chhuak zung zung a.

Mathematics a a ngaihdan tam tak an la zir a. A dik a ni tih tun hnaiah pawh an la hriatchhuah belh zel chauh a ni. “The lost notebook” an tih mai, Mathematics lam kaihhnawih a ziahna note bu kha 1976 khan an hmu chhuak a. An zir luih luih mai a ni. A thil sawi te pawh an proof zung zung theilo. A thiam rilin, a thiam thuk em em a. A mathetical equation ho kha an hrethiam chho leih leih chauh a ni.

Cambridge a Mathematics professor te pawhin “Kan aiin a thiam zawk e”, an ti thin. Trinity College, Cambridge atangin BSc a zo a. A dam rei zui lutuk ta lo a. Damrei deuh se, engangin nge Mathematics khawvel hi a tih danglam ang tih hi ngaihtuah phak a ni lo.

A specialised na hi analytic number theory, elliptic integrals te a ni. Analytic Number theory chu Number theory peng pakhat a ni a. Mathematic dana thil zirchianna method te hmanga integer (number pum/puitling…1, 2, 3 ang chi…9.75, 10 1/2 ang hi integer a ni lo) a chawh chhuah ngai (problem solving) chhawhchhuahna a ni. Elliptical integral chu Integral calculus chhunga thil pakhat a ni, ti mai ang. Mathematics a pawl sawm piah lam zir tan lo chuan a fiah dawn chuang lo.

The Ramanujan Journal tih a awm bawk a. Ramanujana kaihhnawih mathematics lam zir zauna thuziak an ti chhuak thin.

Middle School kan kal laiin Ramanujan-a chanchin hi Pu Rk Malsawma khan a sawi thin a. Chanchin ngaihnawm tak, khawngaihthlak leh lung ti leng lawi si a ni.

Jorhat science Centre and Planetarium kawtah amah chawimawina lim, awm chin chunglam zawng hi an lo siam a. Ramanujana lo pawh an lo ti nual.

A chanchin hi Movie-ah an siam a. Dev Patela a chan kha.

“Equation te hian Pathian ngaihtuahna an puan chhuah loh chuan ka tan awmzia a nei lo e” a ti a. A damreilo ta em a. A damchhung huna sikul kl mumal lo si kha, a chhiarkawp thiam dan lutuk kha, Pathianin min pek a ni, a tih kha a pawmawm leh zual em em a ni.

CRITIC THA KAN MAMAWH…

Mizo literature thandan han en hian, a thatna thukzawng niloin, a zat chhiara tam zawngin a thang ni hian a lang a. Literature tha nei tur chuan critic tha kan mamawh hle a ni. Mizo literature chanchin han chhiar hian critic tha, kan literature chawisang zawttu hi kan ngahlo hle si!

Critic tha chu tunge a nih? tawitein han sawi ila

Thil sawi thiam: Mi hnehtheihna riau nei leh tawngkam bungraw ngah, sawi tul sawi chhuak fiah thiam

Mi dang hriatthiamna nei mi: Mi dang hriatthiamna nei nih loh chuan, critic tha a nih theih loh. A ziaktu thlirna anga thlirpuite, a chhiartu thlirna anga thlirpuite, thawnthu a nih chuan a changtute khawvela chen thiamna te

Thil ngaihtuahna thiamna leh thu leh hla thukphum khehchhuah thiamna: Mi tam tak chuan, criticism han tih hian, mi kutchhuak sawiselna ngawr ngawr emaw an ti fo! Sawisel loh theih loh chu sawisel tur chu a ni mai. Sawiselnaah pawh mi dang chawisang zawng, ziaktu leh phuahtute chawisang zawng a awm. Eng hi nge thu leh tha tih kawhhmuh kha critic hna a ni a. Thu leh hla thaah chuan, a phenah enge awm? Eng finthuril nge an phum tihte pawh hai chhuah kha critic hna a ni bawk.

Mimal ang leh hnam ang pawha hmasawn tur chuan

  1. zir tam
  2. chhiar tam
  3. ziah tam
  4. sawi tam
  5. rilru inhawng a pawimawh..rilru inhawng loah chuan thrang tura theihna (potential) a awm lo. Mi thiam,thahnemngai,mi ngaihsan, hmasawnna duh mi leh chumi kawnga ke pen tur chu kan mamawh tihna a nih chu Thah thiang lo (untouchable) anga kan ngaih tur, a sawi kan lem duak tur mi an awm angai. An awm loh pawhhin chumi persona tak chu siam chawp mai tur. A sawisel emaw, kawng kawhhmuh a kawh hmeh emaw, kan zawh duh tur leh a fakna kan hlawhchhuah chak tur hi kan neih a ngai. A kamliam kan chan tur, a sawi chuan dik kan tih riau tur an awm angai.

Han sawichhun zawm ta zel ila. Prosody Lam zirtir thiam miah loin, poet tha deuh a nih theih mai thei. Rhetoric hmanraw hrang hrang sawi thei loin a hman thiam ve viau theih mai thei. Critic tha a bikin, poetry thlir tur chuan hriat hneh hle angai ang. A term hming hriat ngawt a nilo, a inhnaih hlawm si, hriat chian, hriat hneh, hriat bel, hriat ngheh a tul. Rhetoric and prosody han tih hian hmai hnawih a ni lo a. Make up chikhat hmingte hi a nih duh hmel riau maia

Book review ka ziah ve zauh zauh ho kha, ziak tha leh ila, Ka ngaihdan a dang nual tawh ang. Ka ngaihdan hmasa kha a dik talo tihna a ni chuang lo a. Ngaihdan dang awm ve thei a ni. Chhungril chaknaa ka telh dawn pawh khan, pakhat mah khawih danglam loin ka telh ta tho a. Kan ngaihdan kha awm anglo lutuk nilo a nih lem loh chuan, literature chhunga ngaihdan chi hrang hrang awm thei zinga ding ve tura, din tlang tir tur a ni

Criticism hi ziakin lo tam sela. Kan literature thanna tur chu a ni ang. Chawisan tur chawisan ngam a, paihthlak tur paihthlak ngam a ngai a. Critic-in paihthlak tur a tih hi hun fiahna a paltlang hnua thu leh hla tha a ni ve thei bawk a…

Literature-ah hian school of thought hrang hrang a awm ve theiin, a awm thin a. Mizo literature-a kan pawl neih te hian chu chu a pawm em? ka va hre lo. Novel tha kan tih pawh a inang thei lo ang. Novel thalo kan tih erawh a inang tlangpui tur a ni mai thei.Chetan Bhagata novel te novel tha em ema ngaitlat kan awm chuan, kan diklo deuh a ni mai thei..

Didactic literature ngaina leh ngaisang leh ngaisang em em lo a awm theih a. chutiang zel chuan, a dang pawh a ni ang. Mahse, critic chuan thlir kim angai ang reng.Lalhmingliana saiawi kutchhuak thlirtu pakhat chuan didactic literture a ngaina lo tiin a sawi a..” A non-fiction ho a chhiar lo a ni ang”, tih kha ngaihdan ka lo nei.A non-fiction ho kha Didactic literature chhunga mi vek a ni…

Ngaihnawm lai hi kei ka ngaih pawimawh ber lai a ni. Thu leh hla thlirfimna kan ziah pawhin ngaihnawm tur a ni tih hi ka theory a ni. Tin, chhiartute, an chhiar tawh sa kan sawipuina a nih bakah la chhiar lo te keu tir tum angai. Chu chu critic tha hna pawimawh a ni ang.

Character siam, Plot rem dan, settings thlan zawng zawng. Tight leh felfai taka rem hi novelah kan duhthusam a ni mai thei. a awm lutuk a A themthiamte hnen atang chuan, chutianga duhthusam lo deuh siin novel tha tak a chhuak thei tho. Yehudi mehuninan violin hrui kim loin rimawi mawi tak a la tum chhuah theih tho thu an sawi anh deuh kha a ni…Chutiang pawh hmu thiama, chawimawi thiam critic kan mamawh.

Death of the author han tih pawh hian a ziaktu biographical background hriat loh chuan thlirfiah loh a awm ve thei tho. Nunna kawngthuampuiah tihah te pawh kha. Zikpuii pa autobiographical element tam tak kha hmuhsak angai…Ka sawi tum chu, biographical element/autobiographical element inzep awm thin hi hmuh tel fo loh chuan, thlir fuh loh theih fo
theory hrim hrim hi 100 pc a zawm theih loh a ni ang chu. An kutchhuak dang atanga chhuidawn theihte, an mimal chanchin atanga chhuidawn theihte, an diary atanga chhuidawn theihte a ni ang. Kaphleia ‘Thlirtu’ te kha, a thuziak ngau ngau pawh a hlu. A diary nena thlir kawpin a chiang zual. Barthes a khan a sawi pakhat chu a ziaktu leh a thuziak a in zawm lo a tihah khan an biographical element nena thlir loh lam kha a sawi tel ve a. “The author argues against the method of reading and criticism that relies on aspects of the author’s identity to distill meaning from the author’s work. ” Hei hi barthesa essay ka hriatthiam dan pakhat a ni.

Engpawhnise, “A ziaktu pa hian ganja a rui emawni le” tih em emte kan ziak ve a nih loh chuan, criticism ah pawh hian ngaihdam sak ngai an tam ang, inthlahrun loh a tha. Critic tha kan mamawh kan tih tur rual hian, critic tha nei turin kan in peih em? Robert Bridge-a an sawina ang deuh a…”Engtin nge amah aia talent nei tha daih hetia a tih ngam mai le” min ti ve ang tih erawh hlauhawm deuh a nia. Thuziaktute hian kan mamawh critic te hi kan zo meuh angem?tih hi zawhna awm thei tak a ni.

DETECTIVE DENGA-HOHNA PHENA TAKNA


Lehkhabu Hming : Detective Denga – AWIH LOH AWIH LOH
Ziaktu : Thuamtea Khawlhring
Chhuah kum : 2020

Detective Denga hi a bu meuha a chhuah leh, Detective Denga rawn dinchhuah inkar chu a hla hle. Kum 15 vel zet a ni awm e. A bibo rei ngar ngar teh a. A rawn inlar leh a, pui tak a ni! Pui tak! New York, London leh Tiau a han hrut tak tak mai. A ho si, a tak ang reng si. A lem si, a thuk ang reng si.

Detective Denga hrelo Lal dang an lo lan treuh tawh hnu, Detective Denga lo lan hmasak laia piangte an nulat tlangval ur ur tawh hnuah, thawnthu puitlingin, Detective Denga kan hmu ta nawlh mai! Mi a rawng deng deuh dawt a. Kan ngaihtuahna mu hnu a kai harh leh a. Sudden Muanga hnua Mizo Literature chanchina, Character turu buru ber mai, DD chu kan zingah a lo leng leh ta!

Thuamte Khawlhring ziah a nih tawh chuan, a ngaihnawm ve hrim hrim dawn bawk tih hi a chiang a. Essayist, Poet, Critic tha a ni a. Short Story a ziah pheuh pheuh ho te pawh hi a tha em em thin a. ‘Phul hmun cham diai’ tih ang te kha. A thuziak dangah pawh An college kal lai a ziahnaa wasted sunset nena an sawi zawm chho te kha, a ngaihnawmin a lunglen thlak thin. Thawnthu sawi thiam ‘Story teller’ tha a tling a, Fiction kan tih mai, thawnthu phuahchawp lamah erawh sulhnu a ngah tawklo erawh ka ui thin. Thuamtea themthiamna lo lang chiang tak mai pakhat chu, literary term pakhat han hmang ve lawk ila, ‘Detective Denga’ han tih mai te leh, ‘Awih loh awih loh’ han tih mai ang chi, a kawma lo lang nghalte hi ‘Alliteration’ an tih huang chhunga khung tur chi a ni a. Alliteration an tih awm zia tak hi chu, Pu L. Malsawma Colney-in khaw pakhat a hauhnaah, “Anni B. Com mai mai in lo ngai sang a. An thil zirte chu book keeping tihte a nia. Lehkhabu rem tihna a ni mai. Keini zirte chu an idea that can change the world tihte a sin. A awmzia ka hrilh tawh rih lo ang che u’ a tih ang deuh khan, a awmzia chu ka hrilh lo mai ang che u.

Detective Denga hi fiction kan tih huang chhunga mi a ni a. Novel a ni a. Fiamthu leh thu ho ang reng takin a thawnthu hi a bawlphuan chiam a. Bung 1-na pawh ‘Bekang Buaina’ tih a ni. Bekang Buaina tih bunga thumal hmasa pahnih chu, ‘Us President’ tih a ni thung, Heta tang ringawt pawh hian, Detective Denga thawnthu hi a pui dawn a ni tih chu a chiang khawp mai. He ‘Awih loh awih loh’ tih buah hian, Ringa sailo a awm a. Ani hi a pui! ‘Khaw fing seh chattu tur a ni a, a seh hmaloh chuan khaw fing chu a chat ringawt thei lo’ a pui hem hem a nia!
America rama an hotel pakhata an bekang char chumi kaihhnawih kal zelah chuan, America rama an intelligence agency tha ber ber pawhin ti ngaihna an hre ta tlat lo mai a. Mizo Tlangval ngei mai,Detective Denga an pun ta a nih kha! Pui tak an ni! An manganna a chin fel sak a. America khua leh tui nihna an pe. A hnuchhui na kawnga a thawhpui, Miss Angelina phei chuan, a ngaisang viau nghe nghe. Pasal atan pawh a iai lo. America ram hotute hi a chunga an lawm em avangin, a duh dil turin an ti a. Mizoram tuam hlawm a, Mizoram hmasawnna hna thawhsak turin a ngen a. A ngenna hi an tih hlawhtlin sak nghe nghe. Chumi hnuah, British ho a pui leh a. An buaina a chinfel sak leh a. Anni pawh a chungah an lawm hle. Mizoram harsatna pawh a ching fel a. Mizoram ti chhe pawl hotupa, Khuangawrh chu a ti hlum a. A thlanah pawh, ‘EIRUK CHING KHUANGAWRHA’ tih zawng a in ziak a. Heti hian detective denga thawnthu hi a tawp a ni.

He thawnthu ho em emah hian thutak a inphum a, thupui pawimawh tak tak a in thukru bawk a. Heng a thu thuhruk hi nitina langsar taka kan sawi khawlh khawlhte hi a nit ho a. A tu amah hian, barah kan khawn tawh lem chuang loin a lang a. A chian the felh fawlh thin em avang pawh hian a ni mai thei e. Pahnih khat lek han sawi ila, thil dang zawng zawng aia Mizo hnam leh ram dah pawimawhna te, Mizoramin hmasawnna ruhrel tha kan mamawh thin zia te leh Mizoramin kan nih tur ang kan nih thin lohna chhan chu, eirukna avang a nih tih hi chiang takin a pholang a. Ho em em phena hetiang hi, Chiang kulh si, ning loa chhiar zawh theih turin Thuamtea Khawlhring hian, a bilh lut chiai a ni.
Detective Denga hrim hrim hi, a mizo em em mai a. Sap nula Angelina-in, a han beisei ve deuh pawhin, ‘Kangvara mang khawh I thiam dawn em ni?” a ti hem mai a ni. Mi tam takin America khua leh tui nih chaka dan dik mangloa an beih laiin, Denga chu a pekin an pe a. Angelina-I, amah lo beisei vet u khan, a han lawmpui pawh khan, DD chuan, “Min lawmpui suh. Miin an chakzia chu ka hria e, Kei chuan a si them pawhin ka chaklo. He in ram mawizia leh nawmzia hi ka hria e, Engkim hi duhthusam a ni. Long island pawh a nuam tih ka hria e. Nimahsela, heng thil ropui tak tak hi thlakhlelh hleihtheihah ka ruat lova, kan rama retheihna nasa lutuk khi um bo a nih hma loh chuan, kan ram khi ka kalsan thei lo ang” a ti tlat mai a ni. DD hi ram vei mi a ni a. ‘Heng hausakna leh ropuina zawng zawng ai hian kan ramah rethei taka chimchawk chawrrno chawa rin mai mai pawh ka thlang zawk a sin” a la tin gal ngal thei a ni. DD hi nationalist dik tak a ni.

Khawvel Literature chanchinah hian, 1920-1930 inkar chho kha, ‘Golden age of detective fiction’ an ti a. Khatih lai khan Detective thawnthu ropui deuh deuh leh character ropui deuh deuh a chhuak a. Tun hnu hian detective leh chumi lam hawi character ropui deuh deuh an lo awm leh nual bawk. Thawnthua detective hmingthang deuh deuhte chu, Edgar Allan poe-a ‘Auguste Dupin te, Arthur Conan Doyle-a ‘Sherlock Holmes’ te, Agatha Chrisrie ‘Hercule Poirot’ te, David Baldacci-a ‘John Puller’, ‘Amos Decker’ etc te, Lee Child-a ‘Jack Reacher’ leh mi dang tam tak aiin, Thuamtea detective denga hi a pui daih zawk!

Detective Denga kha, Lengzem chanchinbuah rawn inlarin, mi zawng zawng ngainat leh ngaihven hlawh khawpa ho a ni a. Hohna phena takna erawh chu, he Detective Denga channa novel hmasa ber, ‘Awih loh Awih loh’ tih buah hian kan hmu tel thung a ni e.

Ka insawi tui dawn, duhtawk ang.

ZIRNA UAR

CYMA-in 2020 Kum puan atan “ZIRNA UAR” a thlang a. Covid 19 hripui avangin zirna in te kan khar ta thuap thung a. Leilung hian Zirna hi Sikulah chauh a nih loh zia min zirtir a tum zawk emawni tih tur a ni. Kohhran leh khawtlang activities a chawl thuap a. Zir belh, thiam belh neiloin a awm viau theih thung ang.

YMA Kumpuan kaihhnawih hian thil thenkhat han sawi hmasa ila:-

  1. YMA in zirna Uar Kumpuan kan han nei leh ta hi a lawmawm hle a ni.
  2. Zirna uar han tih hian, lehkha zir vak vak mai niloin, thiamna tak tak nei tura lehkha zir a ni a. zirlaibu bak lehkhabu dang a tam thei ang ber chhiar tur. khawvelah hian zirlaibu nilo atanga zir tur hi a tam mah zawk.
  3. Kan hnam hian mi thiam a mamawh. YMA sawisel,bei ngar ngar, hmusit, kohhran bei ngar ngar zawnga zir sang hi chu kan mamawh vak lo. YMA leh kohhran kan beih ngar ngar hian YMA leh kohhranin A represent nun tha leh hlu hi kan bei tel tihna a ni. Vawiina kan khawtlang nun tlahniam ta viau pawh hi chumi nghawng chu a nihna chen a awm ang.
  4. Zirna hi Mizo values chawi sang, Mizonaa chianna zawnga a kal angai
  5. Sawrkarin tih tur tam tak a nei a. Sawrkar tih bakah pawh YMA hian tih theih tam tak kan nei a ni.
  6. Library din a tha. Ngaihtuahna i hmang ang u. Thiamna leh Finna hi classroom pawnah a tam. Zirna uar kan tih hian chu chu huam rawh se.
  7. Zirnaa tan la tur hian kan khaw tet leh len leh chhungkaw dinhmunah chhuanlam tur kan nei lem lo.

Zirna chungchang thudang han sawi leh ta zel ila.

Mi ram Zirna kalpui dan hi ka awt fo thin a. An Zirna In Graduation Day ah te hian, Mi hlawhtling, sipai hotu te leh mi dang etc an sawm a, Nun hmachhawn dan sawiin, Leadership chungchang te lecture te an pe thin a ni.

US Army a an General Hmingthang ber pawl, Secretary of State hlui Robert Gates-an, “”perhaps the finest warrior and leader of men in combat I ever met.” a tih mai, “Modern Day Paton” an tih bawk thin te General Stanley Mc Christal te hi, a sipai hna atanga a pension hnuin, Yale University-in faculty atan an la a, International Relations a zir tir thin.

Operation Desert Shield, Persian Gulf War, War in Afghanistan
Iraq War etc velah a lo tel tawh a. Joint Special Operations Command (JSOC)-ah an commander a ni thin a. Pakistan, Afghanistan, Iraq, Somalia, Syria, Yemen tih velah te Operation an lo nei tawh thin a ni.

1976 a West Point graduate a ni a, a hnu lamah Ranger Regiment-ah te a awm leh bawk a. Amah hi a in vawng khawp a, 7 to 8 miles (11 to 13 km) nitin a tlan a, Chaw vawi khat a ei a, darkar li chauh a mu a ni. A pension hnu pawhin a la fit vang reng mai a ni.

A hranpain, International relations-ah degree a nei hran lo a. mahse, a taka tawngtu a ni a. Chutiang mi chu Zirtirtu atan Yale University te chuan an la ta a ni. Mi ram chu changkang leh dinhmun sang lo thei lo an ni thin, an practical thin em a ni.

Yale University Mai bakah hian, Stanford Graduate School of Business-ah te pawh hian, Leadership Lecture an pek tir thin a ni.
Interntional Relations bakah Yale-ah hian Jackson Institute senior fellow leadership series an tiha thusawi thin zingah a tel bawk a ni.

London School of Economics pawhin, MSc course on women, peace and security tih an hawng thar a. chuta zirtirtu tur chu Lemchan thiam Angelina Jolie te, British Foreign Secretary hlui William Hague-a te an ni daih a ni. Anni bakah hian, Jane Connors, director of international advocacy,Amnesty International Geneva, leh Madeleine Rees, secretary general of the Women’s International League for Peace and Freedom. te chu Zirtirtu tur atan an ruat bawk a ni.

Field Marshall Sam Manekshaw te pawh kha, College tha ho chuan leadership lecture pe turin an ruai thin a ni. St. xaviers, Mumbaia a thusawi te phei chu Leadership chungchanga thu sawi ropui ber pawla ngaih a ni. Silver Jubilee series on leadership tiha thusawitu pakhat a ni.

Chutiang chuan, Zirna hi a pawimawh a, degree leh certificate ngawt ni lo, mi tak tak chher chhuah hi a pawimawh ber a ni.

Zirna hi kan ngai pawimawh tak tak a nih chuan, Thangtharte hi engtin nge lo thang se kan duh tih ngaihtuah angai hle a ni.

Kan zirna hi kan hnam mil hian kan siam rem tawklo thin ni hian ka hre thin a. Education hi Concurrent List a mi a ni bawk a. kan hnam, kan khawtlang mil hian engatinge zirna hi kan duan loh le?

Zirna hi kan ngaih pawimawh a hun ta tak zet a. Hmun dang atang example tha tak kan nei bawk a ni. Mi ram te hi chu lo ropui lo thei an ni lo e.

Titi tam takah, Mi tupawh an tuinaah kal se a tawk mai, lehkha zir zir angai lo e kan ti thin a. Kan ti sual zel ang.

Miin eng thil pawh tise, lehkha zir hi chu a ngaihthah thiang lo a ni.

Footballer Ander Herrera hi, 2016-a Man U TV in an interview naah chuan, footballer nih tum sikul la kal mekte tan fuihna thu hnuchhiah turin an ti a, chuta a sawi chu

“Ka sawi duh chu, mi tlem te chauh footballa eizawnna tak tak hmu an awm. Chu chu an hriat angai. Chuvangin, lehkha zirah thahnem an ngaih angai a, nasa taka an zir angai a ni. A chhan chu, dam chhung hun thui tak atan an inbuatsaih angai a ni. Professional footballer nih hi thil awiai a ni lo, i thiam a i tha a nih chuan, bei fat fat rawh. Amaherawhchu, a hmasa zawk chu zirna a ni. Chu chu a pawimawh ber a ni” tiin.

Zirna hi hna hmuhna degree/certificate mai a ni lo. Nun thiamna min petu, khawvel hmachhawn thiamna min petu a ni.

Zir i uar ila, i bei fat fat zel ang u.